PvdA Rotterdam


Druk bezocht politiek café

Wo 19 Nov 2008 - Redactie
Druk bezocht politiek café

Gister kwamen zon 130 Rotterdammers naar caffè Belmondo aan de Goudsesingel voor het Politiek Café Jet & de zorg. Naast veel leden waren ook vertegenwoordigers van zorginstellingen, ondernemingsraden en cliëntenorganisaties aanwezig, om in debat te gaan met een panel bestaande uit staatssecretaris Jet Bussemaker, wethouder Jantine Kriens en raadslid Tunahan Kuzu.

Nieuwe leden
Rotterdammers die sinds 1 januari jl. lid zijn van de PvdA Rotterdam kregen de mogelijkheid om vooraf met verschillende raadsleden, bestuurders, wethouders, en de staatssecretaris kennis te maken. Zij werden verwelkomd door Richard Scalzo, dagelijks bestuurder in de deelgemeente Noord.

Door de nieuwe leden extra aandacht te geven, probeert de PvdA Rotterdam om hen goed kennis te laten maken en te betrekken met de partij.

AWBZ
Het eerste deel van de discussie onder leiding van gespreksleider Gerard Smulders ging over de AWBZ. De veranderingen in de AWBZ waren stof voor een levendige discussie tussen zorgaanbieders, zorggebruikers en het panel.

Staatssecretaris Bussemaker gaf aan dat de hervormingen op de AWBZ nodig zijn om ervoor te zorgen dat de AWBZ betaalbaar blijft. Daarbij moet de kwaliteit en de inzet van personeel wel goed zijn. Het moet bijvoorbeeld niet mogelijk zijn dat een verpleegkundige huiswerkbegeleiding geeft of boodschappen doet voor mensen met een lichte beperking, zei Bussemaker.

Zij legde aan de aanwezigen uit dat iedereen nu maandelijks gemiddeld zon 320 euro betaalt aan premie voor de AWBZ en als geen maatregelen worden genomen kan dat oplopen tot 420 euro of meer. Omdat te voorkomen zijn maatregelen noodzakelijk. Maar daarbij is het niet de bedoeling dat groepen gehandicapten of bepaalde ziektes worden uitgesloten van de AWBZ. Het gaat om de mensen en de hulp die zij nodig hebben.

Wethouder Kriens was blij dat de veranderingen niet opeens worden ingevoerd, maar dat een gewenningsperiode geldt. De staatssecretaris en ik zijn het alleen nog niet eens over de duur van die periode. Zij wil een gewenning van zes maanden, terwijl wij langer de tijd willen, aldus Kriens.

Rotterdam heeft ruim de tijd nodig om de overgang goed te laten verlopen. We moeten goed bekijken of de mensen die voorheen zorg kregen vanuit de AWBZ terug kunnen vallen op hun eigen netwerk of dat ze in aanraking gebracht kunnen worden met welzijnsorganisaties in de stad, zei Kriens.

Gemeenteraadslid Kuzu was het met de andere leden van het panel eens. De AWBZ moet worden ingeperkt tot het oorspronkelijk doel en met mensen die straks buiten de AWBZ vallen, moeten we zorgvuldig omgaan.

Bussemaker stelde ook dat Rotterdam een ware inspiratie is en als voorbeeld kan dienen. Als voorbeeld noemde zij de goede ondersteuning van mantelzorgers.

Andere onderwerpen in vogelvlucht
Omdat de discussie over de AWBZ langer duurde dan gepland werden andere onderwerpen zoals thuiszorg, dak- en thuislozen, en huiselijk geweld in vogelvlucht besproken.

Thuiszorg
In de zaal was brede tevredenheid over de aanbesteding van de huishoudelijke hulp. Bij de nieuwe aanbesteding wordt niet geconcurreerd op prijs, want die is vast, maar op kwaliteit. Klanttevredenheidsonderzoek zal worden gebruikt om de kwaliteit te controleren.

Raadslid Kuzu opperde het idee om de nationale website kiesbeter.nl, waar informatie en beoordeling van zorginstellingen is te vinden, naar een Rotterdamse website te vertalen. Wethouder Kriens omarmde het idee Rotterdammers via een website inzage te geven in de kwaliteit van de verschillende zorgaanbieders.

Zwerfjongeren
Raadslid Matthijs van Muijen vroeg aandacht voor de hulp aan zwerfjongeren. In Rotterdam zijn 800 opvangplekken nodig, maar voor 150 plekken is geen geld. Bussemaker en Kriens gaan kijken of daar een oplossing voor is te vinden.

Huiselijk geweld
De Rotterdamse aanpak van Huiselijk Geweld is een inspiratie voor andere gemeenten en de landelijke politiek. De Rotterdamse meldcode lijkt zelfs te worden omgezet in wetgeving. Bovendien zal de Rotterdamse rechtbank na aandringen van wethouder Kriens, gaan experimenteren met een gespecialiseerde afdeling voor huiselijk geweld.

Daverend succes
Het politiek café was een daverend succes. Kriens noemde het een fantastisch politiek dat haar herinnerde aan het campanje-gevoel uit verkiezingstijd. Bussemaker vertelde enthousiast dat ze graag snel weer terugkomt naar Rotterdam.

Het politiek café werd afgesloten met een gezellige borrel.

Klik hier voor meer foto's