PvdA Rotterdam


Extra geld en aandacht voor moeders in detentie

Wo 19 Nov 2008 - Redactie
Extra geld en aandacht voor moeders in detentie

De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft bij de behandeling van de begroting van Jeugd en Gezin extra geld gereserveerd om een sluitende zorg te realiseren voor vrouwen met kinderen die in detentie hebben gezeten. Ook is 250.000 euro uitgetrokken om hulp te bieden aan moeders die terugkeren naar hun huis.

In september 2007 hebben Fatima Talbi en Matthijs van Muijen vanuit de PvdA-fractie dit onderwerp in Rotterdam op de agenda gezet door een symposium te organiseren over Moeders in detentie. Kinderen zijn vaak de dupe van het feit dat hun moeder wordt vastgezet. Dat moet voorkomen worden. Ook voorkomt een goede begeleiding van vrouwen na detentie dat ze opnieuw de fout ingaan.

Rotterdam kent jaarlijks circa 300 vrouwen die vastzitten, tien procent van het landelijk aantal. De zorg voor kinderen is lang niet altijd goed geregeld. Bovendien is begeleiding van de vrouwen en het gezin na dentetie wenselijk. Dankzij inzet van de PvdA is zowel in Rotterdam als landelijk extra geld voor deze groep vrij gemaakt. Vrouwen hebben nu meer kans met succes te reintegreren.

Lea Bouwmeester, woordvoerder van de Kamerfractie heeft zich mede door initiatieven vanuit Rotterdam en Amsterdam laten inspireren. Zij heeft uitstekend samengewerkt met instellingen die actief zijn voor moeders en kinderen, zoals Gezin in Balans van Humanitas en lokale PvdA fracties. Het breed gedragen verzoek aan het kabinet is een mooi sluitstuk om dit probleem aan te pakken en de zorg voor kinderen van moeders in detentie weg te nemen.