Gemeente Dronten


19-11-2008

Geen illegale huisvesting in buitengebied Dronten

Deze maand heeft een grootschalige controle plaatsgevonden op huisvesting van seizoensarbeiders. Bij deze bliksemactie zijn geen ongemelde huisvestingen aangetroffen.

Inmiddels zijn 140 bedrijven in het buitengebied door de gemeente Dronten gecontroleerd. In een klein aantal gevallen is het vermoeden dat er in het verleden huisvesting heeft plaatsgevonden. In een vervolgcontrole worden deze bedrijven opnieuw bezocht.

Veel boeren en tuinders in het buitengebied werken met seizoensarbeiders. Begin oktober is hun in een brief gevraagd om zich, bij de afdeling Vergunningen, Handhaving en Veiligheid van de gemeente Dronten, te melden als zij seizoensarbeiders huisvesten. 15 bedrijven hebben zich bij de gemeente gemeld.
De meeste meldingen waren afkomstig van fruittelers.

Een vast onderdeel in de reguliere controles die de gemeente uitvoert is de controle op huisvesting van seizoensarbeiders. Wanneer bij de vervolgcontrole blijkt dat er seizoensarbeiders gehuisvest zijn wordt de huisvesting per direct gesloten.

Bedrijven reageerden zeer positief op de bliksemactie, omdat zij voor hun werknemers fatsoenlijke verblijfplaatsen wensen.