PvdA Europees parlement


Hervorming Europees landbouwbeleid teleurstellend

19 november 2008

"Na maanden van verhitte debatten in het Europees Parlement, controverses en onenigheid, is de uitkomst over de hervorming van het Europese landbouwbeleid teleurstellend," vindt PvdA-europerlementariër Lily Jacobs. "Een aantal lidstaten houdt liever vast aan het verouderde systeem dan een frisse nieuwe wind te laten waaien. Daarom heb ik ook tegen het merendeel van de voorstellen gestemd."

Het Europees Parlement sprak zich vandaag uit over voorstellen om het Europese landbouwbeleid te hervormen. Grootste twistpunten zijn het verhogen van de melkquota, de hoeveelheid geld voor milieu en plattelandsontwikkeling en het afschaffen van de kortingen op allerlei subsidies, zoals exportsubsidies.

Een meerderheid binnen het Europees Parlement is vóór verlenging van de tabakssubsidies, ook al heeft Eurocommissaris Fischer Boel al lang en breed stopzetting van die subsidies aangekondigd. Jacobs : "Bizar dat er nog steeds zoveel lidstaten het telen van een kankerverwekkend product financieel willen ondersteunen".

Op het gebied van melkquota, voor Nederland verreweg het belangrijkste onderwerp, is de uitslag gemengd. Het Europees Parlement heeft vóór 'verevening' gestemd, oftewel het herverdelen van ongebruikte melkquota over de lidstaten, waardoor er meer mag worden geproduceerd. "Goed nieuws voor Nederland, waar de boeren veel meer kunnen en willen produceren dan door Europa is toegestaan. Maar helaas is er voor de komende jaren maar één procent quotumverhoging per jaar voorzien. Dat is niet voldoende voor een 'zachte landing' voor melkveehouders als in 2015 de melkquota eindelijk definitief worden afgeschaft."

Jacobs is vooral teleurgesteld over de nieuwe financiering van plattelandsontwikkeling. Lidstaten moeten op dit moment zelf 50 procent van het totale budget voor het platteland meebetalen. Afschaffen van die cofinanciering, zoals nu is besloten, leidt dus feitelijk tot een halvering van het plattelandsbudget. "Een ramp voor iedereen die natuur, milieu, landschap en biodiversiteit een warm hart toedraagt".

Vandaag beslissen ook de Europese landbouwministers over de noodzakelijke hervormingen in het Europees landbouwbeleid. "Ik spoor minister Gerda Verburg aan om een progressievere lijn te verdedigen, dan die vandaag door het Europees Parlement is aangenomen". De volgende en grotere hervorming van het landbouwbeleid is voorzien in 2013.