PvdA Europees parlement


PvdA steunt Europese 'blue card' voor toptalenten

19 november 2008

"Europa moet aantrekkelijker worden voor toptalenten. Dat kan door één enkele speciale Europese 'blue card' te creëren voor hoogopgeleide arbeidskrachten van buiten de EU". Dat zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt vandaag in een debat in het Europee Parlement over een pakket nieuwe Europese maatregelen voor kennismigratie naar de Europese Unie.

"De Europese 'blue card' is niet hetzelfde als de 'green card' van Amerika. Dit is geen loterij", zegt Bozkurt. De Europese 'blue card' is een werkvergunning voor hoger opgeleiden, die via een versnelde en vereenvoudigde toelatingsprocedure in landen van de gehele Europese Unie aan de slag kunnen.

Bozkurt: "Europese lidstaten moeten wel zelf de mogelijkheid hebben om aan te geven hoeveel mensen ze met welke capaciteiten nodig hebben op hun arbeidsmarkt."

Bozkurt benadrukt daarom dat het belangrijk is dat de Europese regeling niet in de plaats komt van nationale regelingen. "We hebben in Nederland een goed beleid voor kennismigratie, dit Europese systeem doet daar niets aan af, daar hebben we voor gewaakt."

Bozkurt kreeg steun in het Europees Parlement voor een aantal aanpassingen in de voorstellen: legaal verblijvende migranten in de Europese lidstaten, die willen overstappen op het blue card-systeem, hoeven niet eerst terug naar hun land van oorsprong. Ook partners van hetzelfde geslacht komen nu in aanmerking voor gezinshereniging en ook kunnen de toptalenten nu grenswerk verrichten. Bovendien zijn er in de voorstellen bepalingen opgenomen die moeten verhinderen dat al het talent uit kwetsbare sectoren in ontwikkelingslanden wordt weggehaald.

Als het Europees Parlement zijn zin krijgt, is de 'blue card' 3 jaar geldig, met mogelijke verlenging van max. 2 jaar. Na drie jaar kan de kennismigrant dan ook in andere landen gaan werken. Lidstaten kunnen in elk geval hun eigen limiet stellen aan het aantal toe te laten kennismigranten, dus ook 0. Er is een periode van werkeloosheid van maximaal 6 maanden toegestaan. De blue card-houder heeft daarnaast dezelfde rechten als Europese werknemers op een groot aantal terreinen wat betreft sociale zekerheden. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt zo voorkomen.