PvdA Europees parlement


Olympisch goud en diabetes in het Europees Parlement

19 november 2008

Topsporters, politici en diabetespatiënten hebben elkaar vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg ontmoet, ter ere van Wereld Diabetes-dag. De dag staat dit jaar in het teken van diabetes en kinderen. "Kinderen met diabetes hebben speciale aandacht nodig, vooral op school. Het is belangrijk dat hiervoor aandacht werd gevraagd bij Europese politici", zegt PvdA-europarlementariër Dorette Corbey.

Zij initieerde in 2006 een schriftelijke verklaring over de ziekte die door 422 Europarlementariërs ondertekend werd. Dagelijks ontwikkelen meer dan 200 kinderen een vorm van diabetes, het aantal kinderen met diabetes wereldwijd wordt geschat op 440.000. Diabetes is een chronische, progressieve ziekte waar meer dan 25 miljoen mensen in Europa aan lijden.

Preventie, diagnose en controle zijn de sleutelwoorden in een oproep tot actie, gericht aan de Europese Commissie, het Franse Voorzitterschap en het Europees Parlement.

"Het is volksziekte nummer één, over 15 jaar treft diabetes een op de tien Nederlanders. Deze dag is heel belangrijk, als je bedenkt dat 50% van de diabetes patiënten niet eens weet heeft van hun ziekte", aldus Corbey.

Een gezonde leefstijl en veel beweging kunnen bijdragen aan de preventie van diabetes. Diverse bekende topsporters namen deel aan de bijeenkomst waaronder Bas van de Goor, volleyballer, winnaar van Olympisch goud, en zelf diabetespatiënt.

Naast gezond leven moet er ook geïnvesteerd worden in toegang tot specifieke zorg en behandelingen. Corbey: "De kosten van diabetes zijn goed voor 5-10% van de totale volksgezondheidsuitgaven. Een Europese aanpak van dit groeiende probleem is cruciaal. Zo kunnen we proberen om de kosten binnen de perken te houden en om de ongelijkheid, die er bestaat tussen lidstaten in toegang tot diabeteszorg, tegen te gaan