PvdA Europees parlement


Tijdelijk laag BTW tarief om economie te stimuleren

19 november 2008

"Lidstaten moeten van de Europese Unie de ruimte krijgen om het BTW tarief voor bepaalde diensten, zoals de bouw, tijdelijk te verlagen om zo de economie te stimuleren", zo stelt PvdA- europarlementarier Ieke van den Burg.

Tijdens het plenaire debat in het Europese Parlement over het werkprogramma van de Europese Commissie heeft de PvdA vandaag aangeven dat zij het wenselijk acht om nu ook op gerichte en gecoördineerde wijze het belastinginstrument in te zetten ter voorkoming van een langdurige en pijnlijke economische recessie. Een gerichte en tijdelijke verlaging van het BTW tarief voor sommige diensten naar 5%, of in sommige gevallen misschien zelfs naar 0%, kan de economie stimuleren om zo dreigende massaontslagen en faillissementen te voorkomen.

De financiële crisis heeft grote gevolgen op de reële economie. De Nederlandse bouwsector is bijvoorbeeld in zwaar weer terecht gekomen met een verwachte teruggang in de bouw van nieuwbouwwoningen van bijna 20% de komende twee jaar. Het gevolg is dat meer dan 20.000 banen op de tocht staan. De bouw is overal in Europa een conjunctuur gevoelige sector waarbij groei en krimp enorme gevolgen en uitstraling heeft op de rest van de economie. "Een tijdelijke verlaging van het BTW tarief voor deze sector kan ervoor zorgen dat de vraag weer stijgt. Zo kan voorkomen worden dat de huizenmarkt instort met alle gevolgen van dien, zoals ontslagen en faillissementen van kleine bouwbedrijfjes", aldus Van den Burg.

De Europese Commissie zal op 26 november a.s. een economisch reddingsplan presenteren. Naast fiscale maatregelen bepleit Van den Burg om de rol van de Europese Investeringsbank te versterken, met als doel enerzijds veilige beleggingsmogelijkheden te bieden en kapitaal aan te trekken en anderzijds een impuls te bieden voor kredietverlening aan bedrijven.

Het Europees Parlement buigt zich binnenkort over het structurele pakket voor een verlaagd BTW tarief op arbeidsintensieve- en lokale diensten, zoals kappers en fietsenmakers. Van den Burg is verantwoordelijk in het Europees Parlement voor dit pakket.