PvdA Europees parlement


Gebruik antibiotica goed en alleen als het moet

19 november 2008

In heel Europa gaat vandaag de Europese Antibiotica campagne van start. De Europese campagne moet mensen, artsen, verplegers, apothekers in heel Europa bewust maken van de gevolgen van verkeerd en overdadig gebruik van antibiotica.

Antibiotica worden steeds minder effectief. Als het gebruik in Europa zo doorgaat, bestaat er een reële kans dat de middelen in de toekomst niet meer helpen tegen ernstige infectieziekten. De commissie volksgezondheid van het Europees Parlement buigt zich over dit probleem. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey :"De situatie is schokkend. Het antibioticagebruik mag dan in Nederland wel laag liggen, maar in bijvoorbeeld Frankrijk en Griekenland is het gebruik drie keer zo hoog. Europese burgers worden steeds mobieler, die multiresistente bacteriën blijven echt niet binnen de landsgrenzen". In Nederland is het ook oppassen geblazen, de ziekenhuisbacteriën nemen toe en ook deze zijn resistent en ongevoelig voor antibiotica.

Hoewel antibiotica-resistentie de afgelopen jaren in alle lidstaten is toegenomen, zijn de verschillen enorm. De oorzaak ligt in de houding tegenover antibiotica en het gebruik ervan. In sommige lidstaten zijn antibiotica vrij verkrijgbaar en niet, zoals in Nederland, op recept. Corbey: "Het is absolute noodzaak om het gebruik van antibiotica zo laag mogelijk te houden. Daarnaast moeten we de farmaceutische industrie aansporen om te investeren in nieuwe geneesmiddelen".

Met de slogan "Antibiotica gebruik ze goed, en alleen als het moet" gaat vandaag ook in Nederland de campagne van start met spotjes op radio en televisie. Samenwerking tussen de lidstaten moet zo voorkomen dat tientallen jaren na de uitvindingen van Louis Pasteur en Alexander Fleming een simpele verkoudheid, of een longontsteking de mens weer fataal wordt.