Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 19 november 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/1945 2008Z06883 / 2080905430 2008Z06880 / 2080905410 2008Z07112 / 2080905660 Onderwerp
vragen inzake waterschapsverkiezingen

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen van de leden Neppérus (VVD), Verdonk (Verdonk) en Gerkens (SP) over de waterschapsverkiezingen. Ik neem de beantwoording van de vragen van de leden Verdonk en Gerkens aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor mijn rekening aangezien de Waterschapswet tot mijn beleidsterrein behoort.

Voorafgaand aan de beantwoording wil ik u melden dat ik de Unie van Waterschappen aangesproken heb op de problemen die zijn ontstaan bij de uitvoering van de verkiezingen. Zo hebben mij de afgelopen dagen signalen bereikt over onduidelijkheden in de adressering van de stembiljetten in het geval van huisgenoten met dezelfde initialen en achternaam. Ook hoor ik dat voor veel kiezers de boodschap op de envelop over het bijeenhouden van de papieren niet duidelijk genoeg is. Ik heb bij de waterschappen erop aangedrongen dat zij actie ondernemen om de kiezer goed te informeren over het gebruik van het stembiljet en over de mogelijkheden voor de kiezer in geval van twijfel of vergissing.

De vragen van het lid Neppérus (2008Z06883 / 2080905430)


1. Bent u ermee bekend dat vandaag de waterschapsverkiezingen begonnen zijn, maar dat op veel plaatsen de stembiljetten nog niet bezorgd zijn?
2. Deelt u de mening dat dit een slechte start van de waterschapsverkiezingen is? Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGW 2008/1945


1 en 2. De waterschapsverkiezingen zijn eind vorige week begonnen. De toezending van de bijna 13 miljoen stempakketten heeft conform contract tussen TNT Post en de waterschappen verspreid over drie dagen plaatsgevonden, namelijk op 13, 14 en 15 november.
De Unie van Waterschappen heeft mij gemeld dat inmiddels alle stempakketten zijn bezorgd, op een zeer klein percentage na waarmee een probleem is. TNT Post heeft op 14 november geconstateerd dat op sommige enveloppen door een productiefout de letter achter het huisnummer niet is meegedrukt. Hierdoor is het mogelijk dat een relatief beperkt aantal kiezers in drie waterschappen geen stempakket ontvangen heeft. Het is uiteraard vervelend dat dit is gebeurd. De betreffende waterschappen en TNT Post hebben onmiddellijk actie ondernomen. TNT Post heeft extra aandacht gegeven aan een juiste bezorging van de betreffende pakketten. De waterschappen hebben de kiezers die vanwege dit probleem wellicht geen stembiljet hebben ontvangen, op maandag 17 november een brief gestuurd met daarin informatie over het aanvragen van vervangende stembescheiden.


3. Wat wilt u hieraan doen?

3. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de organisatie en goede uitvoering van de verkiezingen. Indien er sprake is van een ernstige externe verstoring van de stemming kan het dagelijks bestuur op grond van het Waterschapsbesluit de periode van stemming met maximaal twee dagen verlengen. De waterschappen melden mij dat zij dit vooralsnog niet overwegen, gezien het relatief beperkte aantal biljetten en het feit dat er nog voldoende tijd is om het probleem te herstellen.
Overigens zij voor de volledigheid vermeld dat de Waterschapswet aan de provincie het toezicht op de waterschappen toekent. Mocht ingrijpen nodig zijn, dan is de provincie de eerst aangewezene.

Ik ben inmiddels gestart met een feitelijke evaluatie naar verscheidene aspecten van de waterschapsverkiezingen, zoals die aan de orde zijn gekomen in de behandeling van het wetsvoorstel Modernisering waterschapsbestel door de Tweede en Eerste Kamer. Vanzelfsprekend zullen de gesignaleerde onvolkomenheden in deze evaluatie worden meegenomen.

In het Algemeen Overleg met uw Kamer op 2 juli 2008 heb ik reeds toegezegd bij de evaluatie ook de noodzaak en mogelijkheid van aansluiting bij de Kieswet te onderzoeken.


4. Wilt u deze vragen beantwoorden voor dinsdag 18 november 12.00 uur?

4. Hierbij ontvangt u het antwoord op uw vragen.

Vragen van het lid Verdonk (2008Z06880 / 2080905410)


1. Is het u bekend dat de opkomst bij de waterschapsverkiezingen naar alle waarschijnlijkheid zeer laag zal zijn?

---

VenW/DGW 2008/1945

2. Deelt u de mening dat dit een signaal is van de geringe interesse van de burger in deze verkiezingen?

5. Vindt u het niet vreemd dat er überhaupt verkiezingen zijn voor uitvoeringsorganisaties?

6. Deelt u de mening dat waterschapsverkiezingen niet meer van deze tijd zijn gezien de lage opkomst en alleen dienen als democratische fopspeen en dus per direct afgeschaft kunnen worden?


1, 2, 5 en 6. Deze waterschapsverkiezingen zijn de eerste die plaatsvinden op grond van de gewijzigde Waterschapswet. In 2006 is het wetsvoorstel Wet modernisering waterschapsbestel ingediend. Dit betrof een aanzienlijke wijziging van de Waterschapswet, waaronder ook een herziening van de bestuurssamenstelling en verkiezingen. Uw Kamer heeft in oktober 2006 met algemene stemmen ingestemd met dit wetsvoorstel en dus ook met de verkiezingen, zoals die nu van 13 tot en met 25 november plaatsvinden.

De verkiezingen zijn nog gaande, de opkomst is dus nog niet bekend. De opkomst is een van de elementen die in de eerdergenoemde evaluatie (antwoord op vraag 3 van het lid Neppérus) aan de orde komen. Ik vind het te vroeg om vooruitlopend op die evaluatie al conclusies te verbinden aan enige uitkomst van de waterschapsverkiezingen.

3. Wat kosten deze verkiezingen?

3. De totale kosten bestaan uit meerdere posten. Ten eerste hebben de waterschappen een gezamenlijk budget voor de landelijke organisatie. Dit is begroot op 16,7 mln. De kosten zijn enigszins afhankelijk van de daadwerkelijke opkomst, vanwege toenemende porto- en verwerkingskosten bij hogere opkomst.
Daarnaast hebben de waterschappen ook nog een eigen budget voor regionale publiciteit. Deze budgetten variëren, maar gemiddeld zullen ze 100.000 tot 150.000 per waterschap bedragen.
Tot slot is er de landelijke abricampagne, die door het ministerie bekostigd wordt. De kosten hiervan bedragen 600.000.

4. Deelt u de mening dat waterschappen uitvoeringsorganisaties zijn?

4. Nee, ingevolge artikel 1 van de Waterschapswet zijn waterschappen openbare lichamen welke de waterstaatkundige verzorging van een bepaald gebied ten doel hebben.

Aanvullende vragen van het lid Gerkens (2008Z07112 / 2080905660)


1. Waarom is er voor gekozen om geboortedatum en een nummer op de envelop aan elkaar te koppelen om de stem geldig te maken? Is dit in het verleden ook gebeurd?


1. Op de envelop staat geen nummer. Op het stembiljet dienen alleen de laatste twee cijfers van het geboortejaar ingevuld te worden. Deze twee cijfers zijn ook verwerkt in de versleutelde code die op het stembiljet gedrukt is. Bij de verwerking wordt gecontroleerd
---

VenW/DGW 2008/1945

of het ingevulde geboortejaar correspondeert met de code. Deze toevoeging is nieuw ten opzichte van vorige verkiezingen en dient om fraude met stembiljetten tegen te gaan. De waterschappen hebben voor deze waarborg gekozen om te voorkomen dat stembiljetten die in verkeerde handen vallen, door derden kunnen worden ingevuld. Daarbij moet worden gedacht aan biljetten die uit het oud papier gehaald worden, of die worden ingezameld op plaatsen waar centrale postbezorging plaatsvindt, zoals in bejaardenhuizen of verpleeghuizen.
In het verleden zijn er vermoedens van dergelijk misbruik geweest. Doordat verkiezingen toen plaatsvonden volgens het personenstelsel, was het echter moeilijk om op zodanige schaal te frauderen dat de uitslag daardoor beïnvloed kon worden. Het lijstenstelsel zou in theorie de mogelijkheid bieden een dergelijke inzameling van stembiljetten systematischer aan te pakken. Via de eis van het invullen van het geboortejaar wordt dit misbruik aanzienlijk bemoeilijkt.


2. Is het nummer en de geboortedatum gekoppeld aan bestanden van de organisatie van de waterschapsverkiezingen?

3. Bent u van mening dat het stemgeheim gewaarborgd is? Zo ja waarom? Zo nee wat gaat u doen?


2 en 3. De geboortedatum wordt niet gebruikt. Slechts het geboortejaar maakt onderdeel uit van de unieke versleutelde code die op het stembiljet gedrukt staat. De waterschappen hebben geen bestanden waarin de codes zijn gekoppeld aan enige informatie over de identiteit van de kiezer. De codes en de adresgegevens zijn alleen tijdelijk bij elkaar gebracht bij de drukker voor het aanmaken van de stempakketten. Ik heb u hierover reeds eerder geïnformeerd, bij mijn antwoorden op uw vragen met nummer 2008Z03171/2080901010, en bij mijn brief met nummer TK 2008/09 31142, nr. 13, met bijlage "Beknopte beschrijving van de voorziening briefstemmen. De bestanden van de drukker zijn inmiddels vernietigd. Het stemgeheim is gewaarborgd. Ook de rechter in kort geding heeft op 11 november jl. uitspraak gedaan over de waarborging van het stemgeheim. De Stichting "wij vertrouwen stemcomputers niet" had een verbod op het gebruik van de code geëist, omdat men van mening was dat door deze code het stemgeheim in gevaar komt. De rechter heeft de eisen van de stichting afgewezen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

---