Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


19 nov 2008

NPB vraagt aandacht voor onderbezetting basispolitiezorg

De Nederlandse Politiebond (NPB) vindt dat de onderbezetting van de basispolitiezorg in Nederland zo langzamerhand onverantwoord is. In een brief aan de Tweede Kamer meldt de NPB dat er in anno 2008 veel minder gekwalificeerde en ervaren politiemedewerkers inzetbaar zijn voor de bewaking van de openbare orde in wijken en 24-uursnoodhulp dan de officiële cijfers over de politiesterkte suggereren.

In sommige regio's heeft de NBP geconstateerd dat er 's avonds slechts twee politieauto's beschikbaar zijn om de veiligheid te waarborgen van 150.000 burgers in een gebied met twee keer de oppervlakte van Amsterdam. Ook overdag is in veel politiedistricten sprake van weinig `blauw op straat'.

Oorzaken
De onderbezetting is een gevolg van drie negatieve ontwikkelingen die elkaar versterken, maar die in de officiële cijfers nog nauwelijks terug te vinden zijn:

* Toename aantal langdurig openstaande vacatures in de basispolitiezorg.

* Het op grote schaal inzetten van agenten voor opsporingswerk en projecten.

* Het ziekteverzuim dat bij de politie nog altijd hoger dan gemiddeld is.

Door een combinatie van deze factoren komt het voor dat in Vogelaarwijken, buurten die meestal een wat royalere aandacht van de politie goed kunnen gebruiken, slechts één wijkagent ingezet kan worden voor de gehele basispolitiezorg. In sommige wijken is zelfs een onderbezetting van ongeveer zestig procent geconstateerd ten aanzien van de inzetbaarheid van wijkagenten.

Kwaliteit basispolitiezorg
Volgens de NPB staat de kwaliteit van de basispolitiezorg ernstig onder druk en het baart hen zorgen dat de politieke discussie zich momenteel richt op het hóe de politieambtenaren op straat lopen. Wat de NPB betreft is het belangrijk om nu eerst goed te organiseren dát er politieambtenaren op straat lopen.