Voedingcentrum


Alleen dieet niet genoeg

De meest effectieve methode om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zoân programma bestaat uit een dieet met minder calorieën en bewegingstherapie. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het Voedingscentrum is blij met dit onderzoek, omdat het laat zien dat succesvol afvallen veel meer inhoudt dan even een dieet volgen.

De onderzoekers vergeleken drie methoden van afvallen. 39 Vrouwen met overgewicht tussen de 30 en 65 jaar werden gedurende een periode van 40 weken gevolgd. De deelnemers die intensieve begeleiding en bewegingstherapie kregen, vielen het meeste af; circa 12 procent. De groep die een keer in de maand een diëtist bezocht viel bijna 7 procent af. De groepen die het zelf deden met de boeken van Sonja Bakker of een brochure van het Voedingscentrum vielen gemiddeld 4 procent af.

Dit onderzoek laat zien dat afvallen en daarna op gewicht blijven inspanning vraagt. Afvallen vraagt een blijvende verandering van de eetgewoonten en van het beweegpatroon. Daar is doorzettingsvermogen voor nodig. Een stok achter de deur is hierbij voor veel mensen prettig en blijkt ook effectief. Het is dus zeker aan te raden om begeleiding te zoeken, als je blijvend wat kiloâs kwijt wil raken.

Bewegen
Uit het onderzoek blijkt dat bewegen belangrijk is. Bewegen zorgt ervoor dat het spierweefsel behouden blijft. Dit is belangrijk voor de gezondheid en het helpt bij het houden van een gezond gewicht. Het risico op verlies van spierweefsel is er als je te snel wilt afvallen. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om niet meer dan een halve tot een hele kilo per week af te vallen. Bovendien is langzaam afvallen voor mensen gemakkelijker vol te houden. Het vraagt minder drastische veranderingen in de leefstijl en het geeft betere resultaten op de lange termijn.