Gemeente Zevenaar


17-11-2008: Koninklijke Onderscheiding voor Laurens Goldewijk

Op maandag 17 november is de heer Laurens Goldewijk gedecoreerd. Hij is door Hare Majesteit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de instandhouding van de tradities van de Eper school en de befaamde eeuwenoude glazuurtechnieken.

Goldewijk (64) is 35 jaar kunstpottenbakker en keramist. Als leerling van Frans Slot heeft hij de traditie van de Eper School voortgezet. Deze stroming in het pottenbakkersvak hanteert het unieke procedé van de eeuwenoude Chinese monochrome glazuurtechniek. Het aardewerk wordt in een turfgestookte oven gebakken. De heer Goldewijk is in Nederland de enige professionele pottenbakker die nog een turfgestookte oven in gebruik heeft. Hij wordt beschouwd als de meest getalenteerde leerling van Frans Slot, die op zijn beurt de kunst van het glazuren van Chris Lanooy heeft geleerd.

De basisgrondstof voor de prachtige kleurenmengsels van het monochrome glazuren is loodmenie. Goldewijk zelf noemt dit glazuren ook wel spelen met grondstoffen. Door het toevoegen van metalen aan deze basisgrondstof ontstaan de bijzondere kleuren die kenmerkend zijn voor deze glazuurtechniek. Door de strengere milieuregels mogen deze materialen niet meer gebruikt worden.

Laurens Goldewijk wordt volgende maand 65 jaar, hij sluit zijn atelier. Hij blijft wel lesgeven bij het centrum voor kunstzinnige vorming in Doetinchem en de Volksuniversiteit in Zevenaar

De versierselen die bij deze benoeming horen, zijn uitgereikt door burgemeester De Ruiter op maandag 17 november in zijn atelier de Oude Molen, aan de Lentemorgen in Zevenaar.