Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Stadsdeelraad Westerpark wil informatie over Afvalenergiecentrale

19 november 2008

Persbericht

De stadsdeelraad Westerpark wil informatie over de bedrijfsvoering van de Afvalenergiecentrale van de Gemeente Amsterdam. De deelraad wil inzicht in de verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor het financieel beheer van de centrale.

Ook wil de raad geïnformeerd worden over de redenen van de sterk gestegen kosten van de bedrijfsvoering van de
Afvalstoffenenergiecentrale. In een motie, die de steun heeft van vijf van de zes fracties in de stadsdeelraad, wordt het dagelijks bestuur van Stadsdeel Westerpark opgedragen om samen met andere stadsdelen deze informatie bij de centrale stad af te dwingen.

Als gevolg van technische problemen bij de Afvalenergiecentrale blijft de eerder geraamde opbrengst uit de energiewinning dit jaar achterwege. Deze financiële tegenvaller wordt door de Gemeente Amsterdam verrekend met de stadsdelen, die dit op hun beurt aan de burgers moeten doorberekenen in een hogere afvalstoffenheffing. Voor de burgers van Stadsdeel Westerpark betekent dit dat de tarieven in 2009 met 8,7% stijgen, waarvan 6,2% voor rekening komt van de problemen met de centrale. Een gezinshuishouden is volgend jaar EUR 24,- meer kwijt dan in 2008 en betaalt EUR 292,- voor de verwerking van alle huisvuil. De stadsdeelraad spreekt van een `negatief effect' op de lastendruk van de bewoners, ook al is de heffing in Westerpark nog laag vergeleken met die in andere stadsdelen.

De raadsfracties van Stadsdeel Westerpark gaan ook hun partijgenoten in de gemeenteraad van Amsterdam benaderen om de wens van een onderzoek bij de Afvalenergiecentrale verder kracht bij te zetten.