Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 17 november  |
|2008                                              |


1. Europese samenwerking
GS stemmen in met de deelname van de provincie aan een aantal EU-projecten, gericht op grensoverschrijdende samenwerking. Samen met andere regio's wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken als de klimaatsverandering, energie, zorg en welzijn. Dat gebeurt met kennisinstellingen, organisaties en ondernemers. Het betreft hier de Interregprogramma's Power (C02-reductie) I4W (welzijn) People (sociale innovatie) en More4NRG(energie).

2. Prestatieafspraken Jeugdzorg 2009
Gedeputeerde Staten zijn akkoord met een pakket aan prestatieafspraken die de provincie met Bureau Jeugdzorg en de zorgaanbieders zijn overeengekomen. Officiële ondertekening volgt op 21 november. De prestatieafspraken zijn er op gericht dat cliënten met aanspraak op jeugdzorg binnen maximaal 9 weken na indicatiestelling door bureau Jeugdzorg daadwerkelijk zorg ontvangen. GS informeren de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

3. Ontwerp-subsidieverordening Jeugdbeleid 2009
Gedeputeerde Staten sturen de ontwerp-subsidieverordening Jeugdbeleid Noord-Brabant voor 2009 toe aan belanghebbenden die tot 15 december 2008 de gelegenheid krijgen om een inspraakreactie te geven. GS informeren de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

4. Vragen over ontvankelijkheid bezwaarmakers
GS lichten bij de beantwoording van de vragen over de ontvankelijkheid van bezwaarmakers in het kader van procedures op grond van de natuurbeschermingswet 1998 hun opvattingen toe op grond van de jurisprudentie. De statenvragen zijn gesteld door het lid van Provinciale Staten, mevrouw Verstappen (PvdD)

5. Geluid om de weg
Het lawaai rond de provinciale (N) wegen wordt gecontroleerd, geëvalueerd en moet soms verlaagd worden volgens de EU wetgeving. Op de wegen, waarop naar verwachting meer dan 3 miljoen voertuigen zullen passeren in 2011, moet actie ondernomen worden. De provincie heeft de wegvakken die hiervoor in aanmerking komen, bekend gemaakt en stelt hiervoor kaarten en actieplannen op.

6. Richtlijnen mer aardgastransportleiding
De Gasunie heeft het voornemen een aardgastransportleiding aan te leggen op het traject Odiliapeel-Schinnen. Samen met de provincie Limburg is Noord-Brabant bevoegd gezag voor de milieu-effectrapportage. GS hebben de richtlijnen voor het uitvoeren van dit onderzoek vastgesteld.

7. Beleid over bedrijventerreinen geëvalueerd
Het opknappen van verouderde bedrijventerreinen ligt goed op schema. De manier waarop Brabant dit aanpakt, sluit aan bij het Rijksadvies en daarmee loopt Brabant voor op andere provincies. De provincie heeft haar kwantitatieve en kwalitatieve beleidsdoelen grotendeels bereikt. Dit staat in de evaluatie van het bedrijventerreinenbeleid. Gedeputeerde Staten onderschrijven de conclusies en zullen een ruimtelijke-economische visie formuleren die aansluit op de ruimtelijke en sociaal-economische plannen en procedures.

8. Grensoverschrijdende samenwerking rond veiligheid
De samenwerking op het gebied van de externe veiligheid met de Vlaamse overheid wordt uitgebreid. Dat hebben GS besloten. Er komen projecten rond de ruimtelijke veiligheid, het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor en een onderzoek naar een grensoverschrijdend bedrijventerrein voor risiscobedrijven. Op 20 november ondertekent de provincie een intentieverklaring met de Vlaamse Overheid.

9. Statenvragen megastallen Diessen
De uitspraak van de raad van State over de milieuvergunning voor een stal te Diessen, betekent dat GS opnieuw een besluit moeten nemen over de huidige aanvraag. GS zien geen redenen om een nieuwe ontwerp-beschikking vast te stellen met de mogelijkheid zienswijzen in te dienen. Dat zeggen GS in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten mevr. B. Verstappen (PvdD).

10. Statenvragen landgoed de Utrecht
GS hechten veel waarde aan het behoud van het landgoed de Utrecht. Het college geeft in haar beantwoording op de vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. B. Verstappen (PvdD) toelichting op de regelgeving die geldt.

11. Bevolkings- en woningbehoefteprognose
Rond 2030 wonen er in Brabant iets meer dan 2,5 miljoen mensen. Nu zijn dat er ruim 2.425.000 miljoen. Dat blijkt uit de cijfers van de bevolking- en woningbouwprognose die door GS zijn vastgesteld. De Brabantse bevolking groeit minder snel en verandert sterk van samenstelling. Dat heeft gevolgen voor de eisen die aan de woningen gesteld worden. Verwacht wordt dat er in Brabant rond 2035 1.170.000 woningen staan, 165.000 meer dan nu. Om de woningvoorraad op peil te houden zijn er jaarlijks 10.000 nieuwe woningen nodig.

12. Natuurlijk beheer akker-en weideranden
De Brabantse waterschappen kunnen ook in 2008/2009 contracten met een looptijd van 6 jaar afsluiten met boeren voor het project actief randenbeheer. De agrariers krijgen een vergoeding voor het uit productie nemen van landbouwgrond langs beken en sloten. Het gaat in totaal om ongeveer 2500 kilometer randen. Daardoor krijgt de natuur meer kansen en raakt het oppervlaktewater minder belast met meststoffen of bestrijdingsmiddelen. GS stemmen met de verlenging van de wervingstermijn in op verzoek van de waterschappen. Ook verhogen GS de beheersvergoeding van bouwland tot E0.70 per meter en van grasland tot E0.35 per meter. De minister van LNV wordt geïnformeerd

13. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oisterwijk voor de nieuwbouw van een woning aan de Heiligenboom 3a; de gemeente Boxmeer voor het inrichten van een vuurwerkbewaarplaats ter plaatse van `t Zand; de gemeente Sint Anthonis voor een ruimte voor ruimte woning nabij de Peelkant 23; de gemeente Eersel voor het oprichten van een eerste bedrijfswoning aan de Hees 6; de gemeente Boxmeer voor kleinschalig kamperen aan de Heide 8 te Oeffelt; de gemeente Eindhoven voor sanering en meandering van de Dommel; de gemeente Nuenen voor twee ruimte voor ruimte woningen aan de Geer ong.; de gemeente Someren voor de uitbreiding van een tuinbouwbedrijf aan de Driehoekstraat 28; de gemeente Nuenen voor de realisatie van een Breda School en 20 appartementen aan de Heuvel en Akkerstraat.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oss voor een mantelzorgvoorziening aan de Hoogstraat 6 en voor de realisatie van een mantelzorgvoorziening aan de Rijt 14.

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met afgifte verklaring van geen bezwaar ex art. 15 WRO ten behoeve van mantelzorgvoorziening Oude Vreewijkerseweg 9 in de gemeente Deurne, hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan Buitengebied 2006 Gemert-Bakel artikel 11 WRO, Paradijs 40 in Elsendorp.

14. Bijdrage spoorzone Tilburg
De gemeente Tilburg krijgt een bijdrage van E15 miljoen van de provincie voor het realiseren van het project kerngebied Spoorzone. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van een brief van B. en W. van Tilburg waaruit blijkt dat aan de voorwaarden is voldaan waarop een principe- toezegging van toepassing was.

15. Tsunami en provinciaal project
Provinciale Staten hebben in 2004 een bedrag van E250.000 beschikbaar gesteld aan het Lilianefonds om na de tsunami weeskinderen op het eiland Nias (Indonesie) op te vangen. Het Lilianefonds heeft de CdK uitgenodigd dit project te bezoeken. Een beperkte delegatie vanuit Provinciale Staten zal onder leiding van de CdK Nias bezoeken waarbij de reiskosten door de provincie worden gedragen.

16. Memorie van Antwoord Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk gebied en subsidiekader
Bij de bespreking van het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied 2007-2013 en de verordening inrichting landelijk gebied 2009 zijn in de statencommissie Ruimte en Milieu een aantal vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. GS hebben de antwoorden en nadere informatie gebundeld in een memorie van antwoord dat aan Provinciale Staten gezonden wordt.


---- --