NOC*NSF

Arnhem, 19 november 2008

Europees Jeugd Olympisch Festival 2013 in Utrecht?

In oktober 2007 heeft NOC*NSF zich, samen met de gemeente Utrecht, provincie Utrecht en Universiteit Utrecht, officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) 2013. Morgen reist een Nederlandse delegatie af naar Istanbul. Daar wordt aanstaande zaterdag tijdens de de algemene vergadering van het Europees Olympisch Comité bekend gemaakt aan welke stad het EJOF 2013 wordt toegewezen: Genua (ITA), Brno (CZE) of Utrecht.

Het is niet de eerste keer dat NOC*NSF zich samen met Utrecht kandidaat stelt voor dit evenement. In december 2006 verloren zij nipt de verkiezing voor het EJOF 2011 van Trabzon (TUR). Desondanks hebben de samenwerkingspartners vertrouwen in het nieuwe bid. Utrecht beschikt immers over uitstekende faciliteiten om 'compact games' aan te bieden. Alle accommodaties bevinden zich binnen een straal van 15 kilometer van elkaar. Bovendien beschikt Utrecht met de campus van University College en De Uithof over voldoende mogelijkheden om 3.300 jonge Europese talenten en hun begeleiders te huisvesten. Het EJOF in Utrecht zou plaats moeten vinden in derde week van juli 2013.

EJOF
Het EJOF is een multi-sport evenement voor jonge Europese topatleten in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Het evenement vindt plaats in een Olympische atmosfeer, inclusief opening- en sluitingsceremonie. Het programma van het EJOF bestaat uit 9 sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, zwemmen én wielrennen.

De organisatie van een evenement als het EJOF in Nederland staat niet op zichzelf. Het organiseren van (meer) multi-sport evenementen in Nederland past namelijk uitstekend binnen de ambitie van het Olympisch Plan 2028. Evenals EK's en WK's zijn multi-sport evenementen in Nederland belangrijk voor de internationale en Olympische positionering van NOC*NSF en de Nederlandse sport. Bovendien sluit het EJOF goed aan bij de uitgangspunten van het topsport- en breedtesportbeleid van de gemeente en de provincie Utrecht.

Perform and celebrate together
De essentie van het bid voor het EJOF wordt verwoord in de slogan "Perform and celebrate together". Op de eerste plaats wil Utrecht een topevenement organiseren, waar alle randvoorwaarden zijn gecreëerd om tot topprestaties te komen. Hierbij biedt Utrecht uitstekende faciliteiten die op korte afstand van elkaar zijn gelegen.

Daarnaast viert Utrecht in 2013 dat het exact 300 jaar geleden is dat in Utrecht de Vrede van Utrecht werd getekend: een belangrijke mijlpaal voor vrede en samenwerking in Europa. De essentie van de Vrede van Utrecht sluit uitstekend aan bij de Olympische idealen als vriendschap, solidariteit en fair play, die ook ten grondslag liggen aan de organisatie van het EJOF. Utrecht biedt tijdens het EJOF 2013 dan ook een uitgebreid randprogramma aan, waar een grote verscheidenheid aan educatieve en culturele evenementen worden gepresenteerd, die aansluiten op deze Olympische idealen.