Ingezonden persbericht


Postbus 3298, 1001 AB Amsterdam

PERSBERICHT 19-11-2008

Theatrale installatie 'Nightshot' van Judith Nab in Bibliotheek Amsterdam Zoek de duisternis op...

De theatrale installatie 'Nightshot/Nachtvizier' van de Amsterdamse theatermaker en beeldend kunstenaar Judith Nab (Théâtre Espace) staat van 2 december 2008 tot en met 10 januari 2009 in de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. De installatie is te vinden op het Cultuurplein op de tweede etage van de OBA, en is zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De entree is gratis.

Het zijn, zoals dat heet, de donkere dagen voor kerst. Overal worden lichtjes aangestoken, maar in de installatie Nightshot van theatermaker Judith Nab kunt u de duisternis juist opzoeken en 6 minuten even echt alleen zijn, in het donker. 'Ik hou van het donker, van 'de nacht in ons hoofd'. Na afloop van de 6 minuten weet je niet meer zeker wat en wie je echt gezien hebt of wat je alleen maar gedacht hebt...' Met de installatie wil Nab 'trage aandacht vestigen op de eigen persoon en het zelfbeeld van de bezoeker: besteed je aandacht aan de dingen die je belangrijk vindt? Menselijkheid, intimiteit. Eigenlijk de kerstgedachte, maar dan alleen in het donker.' (uit een interview door Ilse Bos)

Nightshot is een 'machine', een installatie en een performance. De bezoeker - één per keer - duwt op een knop en neemt plaats in de machine voor een zes minuten durende sessie. Nightshot focust op de individuele bezoeker.

De installatie gaat over verblijven in het donker en in de nacht. De machine roept herinneringen en intieme gedachten op van de bezoeker die er in plaats neemt. Herinneringen en gedachten diep begraven in de complexe structuur van de hersenen. Zoals de gegevens in de zwarte doos van een neergestort vliegtuig.

Door de afwezigheid van externe prikkels (de installatie is licht- en geluidsgeïsoleerd), en het feit echt alleen te zijn biedt de box geborgenheid. Tegelijkertijd roept de absolute duisternis een verhoogde alertheid op. Zo ontstaat een persoonlijke en intieme ruimte voor de bezoeker. Nightshot wil 'trage aandacht' vestigen op de eigen persoon en het (zelf)beeld van de bezoeker.

Nightshot ging in juni 2007 in première tijdens het Teatro Europeo Festival in Turijn, Italië. Het afgelopen halfjaar was een op lokatie aangepaste versie te zien in een cel van het beroemde Château d'If, een voormalige gevangenis op een eiland voor de kust van Marseille (Frankrijk). Na Amsterdam reist Nightshot naar het internationale theater- en filmfestival Fajr (21-29 januari 2009) in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Nightshot in de OBA is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Informatie: www.theatreespace.nl


Noot voor redacties