Ingezonden persbericht Persbericht
19 november, 2009

Groningers succesvol met sterke live performance van poëzie, beeld en jazz Debuut cd-presentatie Klatwerk3 enthousiast ontvangen

Groningen- Het gaat goed met het debuutalbum van het Groningse jazztrio Klatwerk3. Het trio van componist/pianist Boelo Klat, met Rico de Jeer (b) en Ancel Klooster (dr), trok met hun cd-presentatie een volle zaal op 7 november in het Groningse cultureel universiteitscentrum USVA. Het enthousiasme komt tevens door de bijzondere combinatie van jazzy composities met poëtische voordrachten van Jan Glas en Jan Siebo Uffen en aansluitende fotoprojecties van Glas. Inmiddels is hierdoor het programma Klat, Glas & Klatwerk door ontstaan.

Het gaat ineens hard met Klatwerk3. Hun gelijknamige debuutalbum dat begin deze maand uitkwam, ontvangt vanuit diverse hoeken enthousiaste reacties. Door het succes van de cd-presentatie is het programma Klat, Glas & Klatwerk ontstaan; een afwisselend programma waarin dichter/zanger Jan Glas en componist Boelo Klat samen optreden, de pianist solostukken speelt en het trio tekstcomposities met en zonder Glas vertolken. Daarnaast wordt de sfeervolle muziek en tekst aangevuld door sterke geprojecteerde beelden van het Groningse landschap door Glas. Kracht is juist de afwisseling van tekst, muziek, beeld en de verschillende combinaties daarbij. Een ongehoord Groningse combinatie.

De muziek die Boelo Klat voor dit trio schreef is het beste te omschrijven als 'Groninger jazz' met een universele sound. De musicus is op dreef, want begin 2008 presenteerde hij zijn soloalbum met eigen composities, gevolgd in april door Glas & Klat, geïnspireerd door de Groningse gedichten van Glas die hij vertaalde naar muziek, en nu dus Klatwerk3. Van laatstgenoemde is de muziek tevens te horen in de Bloomsday documentaire Dagstad,en zijn een aantal songs recent uitgezonden door De Concertzender.

De pers is tevens enthousiast:
Solo cd Boelo Klat:"De muziek die hij voor dit album schreef, verheft zich met glans aan een strikt regionale betekenis." (Coen de Jonge, Jazzism) Klatwerk3: (...) Lyriek, schoonheid zonder mooispelerij, en sfeer zonder sentimentaliteit of cliché." (Herman te Loo, Jazzflits) "Deze cd bewijst dat wij hier in het noorden dingen kunnen die buitengewoon zijn." (Ronald Ohlsen, programmeur Usva theater) "Ik vond het een aangename beleving, zowel de uitgesproken muziek als de bijzondere sfeer hebben mij goed gedaan." (fotografe Gea Schenk)

Einde persbericht