Ingezonden persbericht


Almere, 10 november 2008

Bespeling Schouwburg Almere week 47-48

CABARESTAFETTE - 3 JONGE CABARETIERS

Drie aanstormende talenten voor de prijs van één: waar vind je het nog? Cabarestafette maakt er al jaren goede sier mee. Elke voorstelling biedt drie jonge cabaretiers, gekozen uit een royaal aanbod aan talenten. Dankzij sterke finales van de diverse cabaretfestivals staat er voor deze 23e editie een ijzersterke groep klaar. Wie dat precies zijn is nog een verrassing. Enkele namen van vele cabaretiers die nu succesvol zijn en in het verleden deelnamen aan Cabarestafette zijn Brigitte Kaandorp, Bert Visscher, Hans Teeuwen, Theo Maassen, Lenette van Dongen, Sanne Wallis de Vries, Jochem Myjer en vele anderen. Kom kijken en oordeel zelf of in de toekomst een nieuwe naam aan dit rijtje toegevoegd kan worden.

WOENSDAG 19 NOVEMBER, 20:15 UUR

Prijs Rang 1: E 18,00 / Rang 2: E 15,50 / Rang 3: E 13,00

Fotograaf: Paul Roos
SLAPSTRIPSTICK - FAMILIEVOORSTELLING

'Slapstripstick' is een programma om van te smullen. In deze voorstelling van Introdans Ensemble voor de Jeugd krijgt het publiek komische balletten van internationale klasse te zien. Het is geen slapstick en het is geen strip, maar het is een combinatie van verschillende elementen hieruit. Samengevoegd is het een komisch geheel. "Introdans laat mooi zien hoe leeftijdloos dans kan zijn."(Trouw).De voorstelling bestaat uit balletten van meesters als Hans van Manen, Robert Battle en het duo Paul Lightfoot & Sol León. Aangevuld met verfrissend visueel ballet van twee jonge choreografen, de Israëlische Inbal Pinto en de Nederlandse David Middendorp. "In de choreografie van Middendorp gaan de dansers op songs van Radiohead een oogverblindend spel aan met hun (gedigitaliseerde) schaduwen."(De Volkskrant). De artistiek directeur van Introdans, Roel Voorintholt, is overigens de winnaar van de Prijs van de Kritiek 2008. Deze prijs is hem toegekend vanwege zijn opwaardering van de jeugddans.

Voor de voorstelling is ook een gratis workshop te volgen waarin kinderen op actieve wijze kennis maken met het repertoire van Introdans en van de voorstelling 'Slapstripstick'.

Workshop: 16.00 uur
VRIJDAG 21 NOVEMBER, 19:00 UUR

Prijs: E 15,00 / Kortingspas: E 13,00 / Kinderen tot 14 jaar: E 13,00

Fotograaf: Yvonne van de Ven
KAMP HOLLAND - MUZIEKTHEATER

Orkater stapt met 'Kamp Holland' middenin de actualiteit van het stukje Holland ergens in het onherbergzame Afghanistan. Wat gaat er om in het hoofd van een jonge militair in moeilijke omstandigheden? Geert Lageveen en Leopold Witte, die eerder schitterende voorstellingen als 'De Gouden Eeuw' en 'Bloedband' (vorig seizoen in Schouwburg Almere) voor Orkater maakten, schreven het stuk op basis van gesprekken met soldaten en het thuisfront. 'Kamp Holland' spreekt zich niet uit vóór of tegen de missie, maar is muziektheater over vriendschap, afscheid, soldatenhumor, liefde, verveling, angst voor de dood en verlangen naar huis.

TEKST Geert Lageveen en Leopold Witte REGIE Gijs de Lange

ZATERDAG 22 NOVEMBER, 20:15 UUR met inleiding om 19:15 uur

Prijs: E 19,00 / Kortingspas: E 17,00

Fotograaf: Ben van Duin
SINTERKLAAS GAAT ZINGEN - FAMILIEVOORSTELLING

Sinterklaas is in het land! De schouwburg heeft Sinterklaas gevraagd om, na zijn aankomst in Almere-Haven, de kinderen van Almere te begroeten in de schouwburg. En Sinterklaas zou het geweldig vinden als de kinderen een eigen Sint-in-Almere-lied gaan maken. De kinderen uit de stad worden betrokken bij het schrijven van de tekst. Tijdens dit grote Sinterklaasfeest zal Sint het lied voor het eerst gaan zingen. Natuurlijk gebeuren er eerst nog de nodige avonturen voordat Sinterklaas met zijn vele pieten het podium zal betreden! Misschien word jij wel op het podium gevraagd. Pappa's, mamma's, opa's en oma's zijn natuurlijk ook welkom, als ze maar wel mee durven te zingen en dansen!.

ZONDAG 23 NOVEMBER, 14:30 UUR

Prijs: E 10,00 / Kortingspas: E 8,00 / Kinderen tot 14 jaar: E 5,00

Fotograaf: onbekend
DE VROUW MET DE BAARD - NOORD NEDERLANDS TONEEL

'De vrouw met de baard' is als een theatrale rondgang over de kermis, waar je komt om vermaakt, maar vooral om bedrogen te worden. Met open ogen tuin je in de praatjes van de figuren die hun attractie aanprijzen. De vrouw met de baard is een circusartieste die ooit afstand nam van een allesverzengende liefde. In plaats van haar hart te volgen, koestert zij zich nu in de veilige aandacht van een romantische goudzoeker uit Zuid-Amerika. De betoverende wereld van de circusvrouw staat in fel contrast met het politieke leven van deze goudzoeker. Omringd door hielenlikkers is hij eindelijk waar hij wil zijn: aan de top. Niets kan hem nog raken. Totdat zijn eerste en grote liefde hem confronteert met zijn oorspronkelijke idealen. De Telegraaf noemt het "een indrukwekkende theaterbelevenis."

DINSDAG 25 NOVEMBER, 20:30 met inleiding om 19:15

Prijs: E 19,00 / Kortingspas: E 17,00

Fotograaf: Karel Zwaneveld
MEDEA - NATIONALE TONEEL

Medea en haar geliefde Jason zijn op de vlucht. Samen proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen. Alles heeft Medea voor haar grote liefde opgegeven. Het vuur van liefde slaat om in bittere haat als Jason besluit een andere vrouw te trouwen. Gevoelens van angst, woede, verdriet en pure wanhoop verstikken de bedrogen echtgenote. De gevolgen zijn gruwelijk. Medea begaat de wreedste daad die een moeder zichzelf, haar kinderen en haar man kan aandoen. Regisseur Johan van Doesburg laat Ariane Schluter als Medea op zoek gaan naar de drijfveer, die een moeder ertoe aanzet haar eigen kind te doden.

REGIE Johan Doesburg, SPEL Ariane Schluter, Peter Blok, Wim van der Grijn, Mirjam Stolwijk, Bien De Moor, Vincent Linthorst, Peter Bolhuis, Margot Dames, Freek den Hartogh e.a.

WOENSDAG 26 NOVEMBER, 20:15 UUR met inleiding om 19:15

Prijs: E 19,50 / Kortingspas: E 17,50

Fotograaf: Miloushka Bokma
RAAF - TONEEL

Sanne Vogel is een geboren theatermaakster, haar voorstellingen worden zeer lovend ontvangen. In 'RAAF' speelt zij voor het eerst samen met twee andere autodidacte talenten: Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber, die eerder te zien waren in films als 'Van God los', 'Het schnitzelparadijs' en 'Alibi'. Het verhaal gaat over Rico (Gernandt) en zijn autistische broer Ravian (Weeber). Ravian heeft een bijzondere fascinatie voor een nest jonge raven dat in de dakgoot woont. Soms gelooft hij zelfs dat hij één van hen is. Op een dag verschijnt plotseling een meisje op het dak, waarna niets meer is wat het was. Als het nest jonge raven vervolgens uitvliegt, is de spanning om te snijden. "Egbert-Jan Weeber heeft zich de gedragingen van een jongen met het syndroom van Asperger overtuigend eigen gemaakt. Een knappe prestatie."(De Telegraaf). Sanne Vogel speelde eerder in Almere de voorstelling 'gesloten hoofd' in de serie Blind Date. Een bijzonder indrukwekkende voorstelling.

WOENSDAG 26 NOVEMBER, 20:30 UUR

Prijs: E 16,00 / Kortingspas: E 14,00

Fotograaf: Robin Vogel

Noot voor de redactie /