Ingezonden persbericht




Feestelijk tintje aan Wereld COPD-dag

Zeist, 14 november - De jaarlijkse Wereld COPD-dag op woensdag 19 november krijgt in Nederland een feestelijk tintje. Door de invoering van de rookvrije horeca hebben de circa 350.000 COPD-patiënten in ons land namelijk echt iets te vieren. Toch blijft het hard nodig om de bekendheid van COPD (chronische obstructieve longziekte) te vergroten, want het aantal COPD-patiënten neemt wereldwijd nog altijd toe. Deskundigen beweren zelfs dat de aandoening in 2015 wereldwijd doodsoorzaak nummer 3 is.

Ontwikkelingen als de rookvrije horeca hebben het afgelopen jaar een positieve bijdrage geleverd aan de kwaliteit van leven voor de COPD-patiënt in Nederland. De rode loper is uitgerold voor mensen als Lidy Freriks (55), die eigenlijk vaarwel had gezegd tegen het horecaleven.

Helft Nederlanders vond maatregel hard nodig
"Met een longinhoud van 30% kan ik het me niet veroorloven om in de rook te zitten", vertelt Lidy. "Daar hoef ik me dus niet meer druk over te maken. In de maand juli alleen al ben ik vaker uit eten geweest dan in de drie jaar ervoor bij elkaar." Het rookverbod is volgens bijna de helft van alle Nederlanders hard nodig, blijkt uit onderzoek (voor 1 juli 2008*) van opiniepeiler Maurice De Hond. Volgens de ondervraagden was de overheid aan mensen met ademhalingproblemen verplicht, om maatregelen te nemen tegen de overlast van tabaksrook. Ook al hebben veel van de COPD-patiënten vroeger gerookt, uit het onderzoek blijkt tevens dat tweederde van de Nederlanders vindt dat die groep in de discussie over het rookverbod recht van spreken heeft (zie kader).

Kwaliteit van leven op peil houden
Naast de recente ontwikkelingen wordt het steeds duidelijker, dat een juiste levenswijze en een goed gebruik van geneesmiddelen de kwaliteit van leven voor de patiënt verbeteren. "Een goede aanpak kan verdere beschadiging voorkomen en klachten verminderen", zegt Thys van der Molen, Hoogleraar Huisartsgeneeskunde en specialist in de behandeling van chronische longziekten in de huisartspraktijk. "Stoppen met roken, gezonde voeding en jezelf in beweging houden zijn de eerste vereisten om de kwaliteit van leven op peil te houden. Het is wel belangrijk om de goede gewoontes van vóór de aandoening te behouden. Op www.copdtest.nl staan nog meer praktische adviezen."

Wat is COPD?
COPD is een afkorting uit het Engels en staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen ontstoken. De aandoening gaat gepaard met klachten als hoesten, slijm opgeven en benauwdheid. Bij longemfyseem zijn zowel de luchtwegen, de longblaasjes en het steunweefsel aangetast.

Behandeling met geneesmiddelen kan eraan bijdragen, dat mensen beter kunnen leven met COPD. De behandeling is er vooral op gericht dat mensen minder klachten hebben, zich beter voelen en meer kunnen.

Over GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven. //// Einde persbericht //// *Onderzoek uitgevoerd door Maurice de Hond, mei 2008.

Voor nadere inlichtingen:

Angela Waterval-Overbeek, apotheker
Manager Media & Press Relations
GlaxoSmithKline BV
030 - 6938408

Ter volledigheid is het volledige interview met Lidy Freriks beschikbaar, en ook andere interviews met rokers en niet-rokers over de invoering van de rookvrije horeca. Verder is een factsheet met feiten en cijfers over dit onderwerp op te vragen bij Tom Lebrechthausen, 071-5602060.

-----------------------
Onderzoek van Maurice de Hond toont aan dat:

. 48% van de Nederlanders van mening is dat de overheid aan mensen met longziekten zoals COPD verplicht is om wat aan de overlast van tabaksrook te doen
. 67% van de Nederlanders is van mening dat COPD-patiënten die vroeger hebben gerookt, ook recht van spreken hebben in de discussie over het rookverbod

-----------------------
Persbericht


---- --