Vereniging Milieudefensie

Oproep aan politiek vóór behoud open IJmeer

Bewoners nemen 'Manifest van Muiden' aan

Muiden, 18 november 2008 - Ruim 100 bewoners van Muiden, Muiderberg en Weesp hebben zich vanavond in het 'Manifest van Muiden' uitgesproken tegen een verkeersverbinding door en een buitendijkse woonwijk in het IJmeer. Ook de bewonersvereniging Muiden / Muidenberg en VBIJ (Verantwoord Beheer IJsselmeer) en de spraken hun steun uit voor het Manifest, net zoals de aanwezige politici: Johan Kardol (lid Provinciale Staten Noord Holland, ChristenUnie), Johan Bruins Slot (lid Provinciale Staten Noord Holland, CDA) en Jan Hylkema (lid gemeenteraad Muiden, PvdA).

In de Kazerne in Muiden spraken vanavond bewoners en politici over de bedreigingen voor het IJmeer. Milieudefensie, de organisator van de avond, presenteerde de uitkomsten van de enquête die zij de afgelopen weken uitzette onder de inwoners van Muiden, Muiderberg en Weesp.

Uit de enquête blijkt onder andere dat meer dan 80 procent van de respondenten vindt dat er in het natuurgebied niet gebouwd mag worden. Meer dan 70 procent ziet het IJmeer in eerste instantie als een natuurgebied. Voor slecht 10 procent is een brug over het IJmeer een optie.

Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte en Landschap bij Milieudefensie: "De uitslag van van de enquête liegt er niet om. En ook met het Manifest geven de bewoners een duidelijk signaal af: vóór noodzakelijke kwaliteitsverbetering van het IJmeer, vóór een binnendijks woningbouwalternatief in Flevoland en tegen een brug over het IJmeer. Nu is het aan de politiek om die opdracht op te pakken."