Imtech NV

Published: 07:30 19.11.2008 GMT+1 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech: 61 miljoen euro orders in Engelse en Ierse markt van 'energy & environment'

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft in de UK en Ierland een belangrijke stap voorwaarts gemaakt in de markt van 'energy & environment'. Recent heeft Imtech vier opdrachten verworven in diverse deelsegmenten, te weten het verrijken van slib dat als biomassa wordt gebruikt voor energiewinning, windenergie, reductie van luchtvervuiling bij waterzuivering en energiereductie in woonwijken. De totale waarde van deze orders bedraagt bijna 61 miljoen euro.

Biomassa
Voordat rioolwater de zee bereikt, wordt het in rioolwaterzuiveringsinstallaties gezuiverd. Zo ontstaat rioolslib dat allerlei giftige stoffen bevat. Door dit slib op duurzame wijze te behandelen, te reinigen en te verrijken kan het worden hergebruikt als biobrandstof. Dat gebeurt in innovatieve biogascentrales. Anglian Water Services (AWS), een regionaal drink- en afvalwaterleverancier in de regio East Anglia (ten noordoosten van Londen) heeft hiervoor een Asset Management Programma opgezet. Als onderdeel van dit programma verzorgt Imtech samen met joint venture partner Galliford Try de volledige technologie voor deze geavanceerde energieoplossing. De opdracht vormt de tweede fase in het kader van een meerjarig investeringsprogramma. Het gaat om een combinatie van innovatieve slibverwerkingstechnologie (onder andere verhitten, mixen, verwarmen, centrifugeren, hydrolyseren, pasteuriseren) en biogastechnologie. In twee grote biogascentrales wordt het verrijkte slib (biosolids) vergast, waarmee 2 miljoen KW aan duurzame energie wordt opgewekt en aan het elektriciteitsnet teruggeven. De eerste fase van het project werd eerder dit jaar met succes afgerond.

Windenergie
In opdracht van SWS Lisheen Mines Windfarm Ltd verzorgt Imtech op de Lisheem Mines in Kilkenny in Ierland het complete ontwerp, engineering, constructie en inbedrijfstelling voor een 110 kV substation dat door middel van 33 kilometer hightech turbinekabels wordt verbonden aan 21 turbines die goed zijn voor de opwekking van 50 MW windenergie per jaar. Het is de eerste keer dat Imtech in de UK en Ierland een opdracht in dit groeisegment uitvoert, waarmee deze order van strategisch belang is en een doorbraak vormt op de energiemarkt.

Reductie luchtvervuiling
In opdracht van Dwr Cymru Welsh Water en als onderdeel van de Dwr Cymru Welsh Water Management Alliance (AMA) verzorgt Imtech de engineering en complete technologie voor een luchtvervuilings-reductieprogramma op in totaal 33 middelgrote waterzuiveringen in Wales.

Energiereductie
In de Londense wijk Ealing realiseert Catalyst Housing Group een innovatief programma voor energiereductie bij woningrenovatie. Imtech verzorgt in een eerste fase (voor een blok van ruim 250 woningen) een milieuvriendelijke decentrale energiecentrale waarbij door middel van warmte-/krachtkoppeling energie wordt opgewekt. Doelstelling is een minimale energiereductie van tien procent. De verwachting is dat Imtech ook bij de tweede fase van het project (een blok 125 woningen) betrokken wordt. Het project is vergelijkbaar met een eerder succesvol door Imtech uitgevoerd energiereductieproject in Church End In Neasden. Imtech heeft hiermee een duidelijke positie verworven in dit groeiende segment op de energiemarkt in Londen. Recent heeft de Londense overheid een substantieel investeringsprogramma voor energiereductie in woningen aangekondigd.

Strategie Imtech 'energy & environment'
In de snelgroeiende Europese markt van 'energy & environment' neemt Imtech een steeds prominentere positie in, met name in de UK & Ierland, Duitsland, Nederland, België en Spanje als op de internationale maritieme markt is Imtech actief met een breed scala aan activiteiten variërend van duurzame exploratie van energiebronnen, opwekking van duurzame en milieuvriendelijke energie, energiebesparing, lagere uitstoot van schadelijke (broeikas)gassen en emissies, vermindering uitstoot van fijnstof en realisatie van schoon drink- en afvalwater. Het aandeel van de activiteiten op het gebied van energy & environment bedroeg in 2007 ongeveer 750 miljoen euro ofwel 22% van de totale opbrengsten van ruim 3,3 miljard euro. De strategie van Imtech is er op gericht om deze prominente positie verder te versterken.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie
Media:
Analisten & beleggers:
Pieter Koenders
Manager Corporate Communications
T: +31 (0)6 5574 6585
E: pieter.koenders@imtech.eu www.imtech.eu
Jeroen Leenaers
Manager Investor Relations
T: +31 (0)182 543 504
E: jeroen.leenaers@imtech.eu www.imtech.eu