Tuchtrecht taxateurs wassen neus

19/11/2008 08:00

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

NHG: overheid moet ingrijpen in taxatiepraktijk

Tuchtrecht taxateurs wassen neus

Het interne tuchtrecht van de brancheverenigingen van taxateurs (NVM, VBO, LMV en RVT) stelt niets voor. Dat is de conclusie van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) op basis van de voorlopige uitkomsten van concrete klachten tegen 58 taxateurs in verband met 144 taxatierapporten.

Eind 2006 heeft het WEW in totaal 629 verdachte taxatierapporten van 346 taxateurs ter beoordeling voorgelegd aan de brancheverenigingen van taxateurs. Dit zijn taxatierapporten ten aanzien van woningen die in de periode 2003 tot en met 2006 gedwongen zijn verkocht met een verlies voor het WEW. Hiervan zijn medio 2007 door de brancheverenigingen zelf 144 taxatierapporten van 58 taxateurs als klachtwaardig aangemerkt. Naar aanleiding hiervan heeft het WEW tegen deze taxateurs een klachtenprocedure gestart in het kader van het tuchtrecht van de verschillende brancheverenigingen. Als gevolg van deze 144 te hoge taxaties heeft het WEW bij de gedwongen verkoop van de desbetreffende woningen een extra schade geleden van circa 4 miljoen EURO.

Tussenstand

Thans, een jaar na de start van de klachtenprocedures, is de tussenstand als volgt:


- de klachten tegen 16 taxateurs zijn gegrond verklaard;


- de klachten tegen 23 taxateurs zijn ongegrond verklaard;


- de klachten tegen 19 taxateurs zijn nog in behandeling.

Taxateurs waartegen één of meer klachten gegrond zijn verklaard, hebben een berisping gekregen.

"Dit resultaat is in alle opzichten verbijsterend," stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. "De afgelopen jaren is veel tijd en geld besteed aan het aanpakken van foute taxateurs. Het tuchtrecht van de brancheverenigingen blijkt nu een wassen neus. De procedures duren onaanvaardbaar lang en als een klacht uiteindelijk gegrond wordt verklaard, komt de taxateur weg met slechts een waarschuwing."

Branchebrede aanpak

Begin 2008 heeft het WEW er bij de brancheverenigingen op aangedrongen hun verantwoordelijkheid te nemen en orde op zaken te stellen. Daarbij is voorgesteld te komen tot een branchebreed gedragen centrale aanbesteding van taxatierapporten, waarbij de kwaliteit van de taxateurs en de taxatierapporten wordt bewaakt. Met hieraan gekoppeld, in plaats van het huidige tuchtrecht, een laagdrempelige garantieregeling waarop benadeelden van een foute taxatie (consumenten, geldgevers, of NHG) een beroep kunnen doen. De brancheverenigingen zijn hier tot op heden, vanwege onderlinge verschillen van inzicht over de opzet hiervan en hun relatie met commerciële taxatiebureaus, niet in geslaagd.

"Ook in de verliesdeclaraties over 2007 en 2008 zien wij weer verdachte taxatierapporten. De extra schade die wij hierdoor lijden, is maatschappelijk onaanvaardbaar", stelt Karel Schiffer. "Indien de brancheverenigingen van taxateurs niet snel tot een branchebrede aanpak komen, moet de overheid ingrijpen."

NHG

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het stimuleren van het eigen woningbezit en het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigen woningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel ligt tussen de 0,2% en 0,6%.





http://www.nhg.nl