Gemeente Zwolle

Wijkanalyse Assendorp: kritisch maar positief

Datum uitgave persbericht: 18-11-2008

Uit de wijkanalyse die de gemeente Zwolle vandaag publiceert over de wijk Assendorp blijkt dat de wijk op veel terreinen positief scoort. Toch blijven er aandachtspunten. Zo veroorzaken de parkeerdrukte en de leeftijd van de wijk problemen. Ouderen trekken weg en nieuwkomers hebben niet dezelfde binding met buurtgenoten. Ook is er voor jongeren niet veel te doen en kan dit uitmonden in overlast. Die overlast is wel minder dan in andere wijken.

Jonge gezinnen

Jonge gezinnen lopen tegen andere problemen aan. Het aandeel jonge gezinnen is relatief groot, maar er vertrekken er meer dan er aankomen in Assendorp. Huizen zijn vaak te klein voor gemiddelde gezinnen. Assendorp is daarom een wijk voor starters die net aan hun eerste beginnen. Veel bewoners vinden de wijk druk. De wijk is gebouwd in een tijd dat er nog nauwelijks auto´s waren en door de hoge woningdichtheid is het aantal parkerende auto´s groter dan de wijk aankan. Het invoeren van betaald parkeren kon die druk maar deels verlichten. Het probleem verplaatst zich nu.

Waardering

De waardering van de buurt is wel hoog. De wijk heeft charme en de gehechtheid aan de wijk bedraagt in de laatste meting 74 procent, 11 punten hoger dan het Zwols gemiddelde. Het aantal mensen dat wil verhuizen is 6 procent lager dan het Zwols gemiddelde. Toch is de woonduur door het grote verloop onder studenten gemiddeld lager. In de wijk bestaat een levendig verenigingsleven, er is een eigen wijkkrant en uit het Omnibus onderzoek bleek eerder dat wijkbewoners positiever zijn over de mensen in de buurt en de sociale samenhang.

Speerpunten gemeente


* De gemeente wil actieve bewoners stimuleren zich in te zetten voor de buurt. Organisaties die nieuwe initiatieven starten krijgen waar mogelijk ondersteuning;
* Vernieuwing van de wijk mag alleen zorgvuldig en in overleg met wijkbewoners plaatsvinden, zodat het unieke karakter bewaard blijft;
* Nieuwbouw en ontwikkeling langs de randen van Assendorp wordt gebruikt om de leefbaarheid van de wijk te vergroten, zoals ruimte voor parkeren en groen.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 18-11-2008 tot 17-12-2008