Jemen: bescherm de slachtoffers van een vergeten oorlog

19/11/2008 08:13

Stichting Vluchteling giro 999

Jemen: bescherm de slachtoffers van een vergeten oorlog

Overheid en rebellen moeten toegang geven voor humanitaire hulp

Tienduizenden burgers in het noorden van Jemen zijn op de vlucht geslagen voor gevechten tussen de rebellen en regering en hebben geen toegang tot hulp. Beide partijen moeten er onmiddellijk voor zorgen dat hulporganisaties toegang krijgen tot het gebied, stelt Human Rights Watch in een rapport dat vandaag in samenwerking met Stichting Vluchteling is verschenen. Duizenden mensen hebben dringend hulp nodig.

Sinds juni 2004 woedt er een gewapend conflict in het noorden van Jemen dat tot op heden 130 000 mensen van huis en haard heeft verdreven. Zij zitten gevangen tussen de gevechten van het regeringsleger en een rebellengroep die bekend staat als de Huthis. De precieze redenen voor het conflict zijn onduidelijk maar is begonnen toen de Jeminitische regering de religieuze scholen van de Huthis sloot.

Uit het rapport 'Onzichtbare burgers: moeilijkheden voor humanitaire hulp in Jemens vergeten oorlog' blijkt dat de Jemenitische autoriteiten aan humanitaire organisaties ernstige restricties hebben opgelegd om hulp te kunnen bieden in het door oorlog geteisterde noordelijke district Sa'da van Jemen. In oktober 2008 zijn meer dan 70.000 kwetsbare mensen onbereikbaar voor hulp. Zij zijn de onzichtbare slachtoffers van het geweld.

De overheid heeft het gebied voor de buitenwereld afgesloten, er komt geen informatie in èn uit het gebied en journalisten worden niet toegelaten tot de regio. Iedereen die het waagt om misstanden aan de kaak te stellen, wordt gearresteerd.

Human Rights Watch roept de Jemenitische autoriteiten op om een einde te maken aan de restricties en hulporganisaties toegang te verlenen tot de vluchtelingen. Daarnaast moeten de autoriteiten het telefoonnetwerk herstellen zodat hulpverleners en burgers weer effectief kunnen communiceren. Human Rights Watch vraagt daarnaast de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op de Jemenitische regering om een snelle verbetering van de situatie te bewerkstelligen.

De Nederlandse regering heeft mensenrechten hoog in haar vaandel staan. Nederland heeft als een van de weinige Europese landen een ambassade in Jemen. Stichting Vluchteling ondersteunt de oproep van Human Rights Watch en vraagt de Nederlandse regering om deze schrijnende situatie bij de Jemenitische regering aan de orde te stellen.





http://hrw.org/reports/2008/yemen1108/