57% vindt keuzevrijheid belangrijker dan premie zorgver zekering

19/11/2008 08:49

Independer

Consumenten vinden de vrijheid om zelf hun zorgverlener te kiezen een steeds belangrijker factor bij het kiezen van een zorgverzekering. 57% van de consumenten die een vergelijking maakt op Independer.nl geeft aan ruime tot volledige keuzevrijheid te willen. Zij vinden keuzevrijheid zelfs belangrijker dan de premie. Dit blijkt uit een analyse van ruim 28.000 vergelijkingen voor zorgverzekeringen die consumenten maakten in de afgelopen 4 dagen.

Keuzevrijheid wordt de komende jaren steeds belangrijker bij het kiezen van een zorgverzekering. Zorgverzekeraars maken met steeds meer ziekenhuizen en zorgverleners afspraken over behandelingen. Sommige passen daar zelfs hun zorgverzekeringen op aan. Een aantal verzekeraars biedt zorgpolissen aan voor hele scherpe premies, maar met beperkte keuzevrijheid. Verzekerden die zo'n polis afsluiten, kunnen vaak alleen maar naar zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten.

Het verschil tussen volledige keuzevrijheid (restitutiepolis) en een beperkte keuzevrijheid (naturapolis) was de afgelopen jaren gering. Er was een premieverschil, maar als een verzekerde met een naturapolis toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener ging, vergoedden de meeste verzekeraars evengoed de kosten.

De verwachting is dat verzekeraars zich in de toekomst strikter gaan houden aan de voorwaarden van de polis. Dat wil zeggen dat niet-gecontracteerde zorg niet of slechts beperkt wordt vergoed. Als deze trend zich doorzet, zullen consumenten nog veel meer dan nu het geval is, zich bij de keuze van de zorgverzekering laten leiden door de mate van keuzevrijheid.

Probleem is wel dat keuzevrijheid een prijs heeft. Mensen met een lager inkomen zullen eerder kiezen voor een polis met (zeer) beperkte keuzevrijheid, terwijl consumenten die ruimer bij kas zijn gemakkelijker voor een verzekering met volledige keuzevrijheid kunnen kiezen.

Independer.nl speelt nu al in op het toenemende belang van keuzevrijheid in de zorg en geeft op haar site aan in hoeverre zorgverzekeringen deze vrijheid bieden. Bij het maken van een vergelijking kunnen consumenten aangeven hoe belangrijk zij volledige keuzevrijheid vinden. Dit aspect bepaalt mede welke verzekering het best past (zgn. 'beste keuze') bij de consument. Op basis van de ingevoerde postcode kunnen bezoekers zien bij hoeveel procent van de ziekenhuizen en fysiotherapeuten in de omgeving de behandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar.





http://www.independer.nl