Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg tekent voor export van runderembryo's en voer voor huisdieren naar china

Persbericht | 19-11-2008

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft met China een protocol over de export van runderembryo's naar China getekend.

Het gebruik van hoogwaardig Nederlands genetisch uitgangsmateriaal kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productieverbetering in de Chinese zuivelsector. Daarnaast ondertekende Verburg een protocol over de export van voer voor huisdieren. Dit is een belangrijke stap naar een evenwichtige handelsrelatie met China. De minister tekende de protocollen en marge van de Landbouw- en Visserijraad in Brussel.

Op 23 oktober ondertekende zij in China al het zogeheten varkensprotocol, waarmee de export van varkensvlees naar China dichterbij is gekomen.

Verburg ondertekende de protocollen met vice-minister Wei Chuanzhong van de General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine. Deze organisatie is in China verantwoordelijk voor voedselveiligheid en regelgeving op het gebied van import en export van onder meer agrarische producten.

Verburg is blij met deze stappen. Met de protocollen kan het bedrijfsleven de handel in landbouwproducten tussen Nederland en China uitbreiden. Zij wil de handelsrelatie met China op een doelmatige en verantwoorde manier versterken. Daarom komt op korte termijn een Chinese delegatie naar Nederland om bedrijven te inspecteren die varkensvlees naar China willen exporteren.