Vrije Universiteit Amsterdam

Marjo van der Knaap ontvangt Spinozapremie van minister Plasterk

19 november 2008

Vandaag krijgt VUmc-hoogleraar kinderneurologie Marjo van der Knaap de Spinozapremie 2008 uitgereikt voor haar onderzoek naar wittestofziekten bij kinderen. In de Nieuwe Kerk in Den Haag ontvangt zij de premie - 1,5 miljoen euro - uit handen van minister Plasterk van OCW.

Marjo van der Knaap Van der Knaap onderzoekt afwijkingen aan de witte stof in de hersenen van kinderen. "Wittestofziekte is een aandoening in de bedrading van de hersenen. Je ziet dat de patiënten met name motorische problemen krijgen, zoals moeite met lopen of niet meer kunnen spreken." Het juryrapport prijst prof. dr. Van der Knaap om haar uiteenlopende talenten: niet alleen is zij een internationaal erkende autoriteit op haar vakgebied en bezit Van der Knaap grote didactische kwaliteiten, ook ouders van patiënten waarderen de meelevende, maar duidelijke manier waarop zij de toekomstperspectieven van hun kinderen schetst. In haar onderzoek integreert ze radiologie, neurologie en genetica. De Spinozacommissie verwacht nog grote ontdekkingen van haar, mede omdat de door haar gebruikte technieken zich steeds verder ontwikkelen.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk zal zij uit de doeken doen hoe zij deze prijs gaat besteden. Duidelijk is al dat Van der Knaap zich vooral wil richten op de behándeling van kinderen met wittestofziekten. "Tot dusver deden we voornamelijk onderzoek naar de diagnose en oorzaak. Dat is natuurlijk een onmisbare stap geweest, maar nu willen we ons graag richten op het genezen van deze kinderen, en als dat niet kan, op het verlengen van hun leven of op de verbetering van hun kwaliteit van leven."
bron: Origineel