Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 19 november 2008

Aanbesteding Eemhuis van start

De Europese aanbesteding van het Eemhuis gaat van start. Dat heeft het college van burgemeesters en wethouders gisteren besloten. Het Eemhuis moet een van de gezichtsbepalende gebouwen worden van het Eemplein; het in ontwikkeling zijnde nieuwe stadshart van Amersfoort bij de Eemhaven. Met de start van de aanbesteding zet het college een belangrijke stap in de realisatie van het Eemhuis.

Het Eemhuis, het culturele hart van het nieuwe stadscentrum, wordt onder verantwoordelijkheid van de gemeente Amersfoort ontwikkeld. Het Eemhuis biedt onderdak aan de Bibliotheek Eemland, het Archief Eemland, Scholen in de Kunst en Poppodium De Kelder. "Het wordt een gebouw met een bijzondere uitstraling. De instellingen die erin komen, zullen bezoekers uit de hele regio trekken. Daarmee wordt dit gebouw een van de trekpleisters van ons nieuwe stadshart", aldus wethouder Arriën Kruyt van Cultuur. Het ontwerp van het Eemhuis is van architektenbureau Neutelings Riedijk.

Eemplein
De start van de bouw van het Eemplein, waarvan het Eemhuis een belangrijk onderdeel is, is vertraagd. Ontwikkelaar van het Eemplein, Multi Vastgoed, heeft de gemeente recent laten weten de start van de bouw uit te stellen in verband met de verslechterde marktsituatie. Het college is in gesprek met Multi Vastgoed. Aan het Eemplein zijn woningen, winkels, kantoren, horeca, discotheek, bioscoop en een parkeergarage, gepland, waarvoor ontwikkelaar Multi Vastgoed verantwoordelijk is. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg van het centrale plein en het Eemhuis. Wethouder Ruud Luchtenveld, verantwoordelijk voor het project Eemplein: "De vertraging is zorgelijk. Wij hebben vertrouwen in het concept Eemplein. Juist in dit soort tijden moet de overheid ontwikkelingen aanjagen. Daarom gaan we het Eemhuis aanbesteden."

Planning
De planning is dat het college in mei 2009 een besluit neemt welke partij het Eemhuis mag gaan bouwen. In de aanbestedingprocedure wordt een go/no-go moment ingebouwd waarop zekerheid moet bestaan dat Multi Vastgoed het Eemplein daadwerkelijk gaat bouwen.

Gestegen kosten
Met het besluit om de aanbesteding te gaan starten is ook het definitieve ontwerp van het Eemhuis een feit. De totale kosten ten opzichte van het voorlopige ontwerp zijn met 7,8 miljoen gestegen. Ruim 5,8 miljoen van deze kosten zijn toe te schrijven aan de gestegen bouwkosten. De overige kosten hebben te maken met de aanpassingen in het plan, waaronder stedenbouwkundige eisen en goede aansluiting op de rest van het Eemplein waaronder de garage die voor een deel onder het Eemhuis wordt gebouwd. De gestegen kosten kunnen uit de bestaande begroting worden opgevangen.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Anja Vonk, telefoon 033 469 4999 of 06 52 5 130 44, e-mail a.vonk@amersfoort.nl

Algemene informatie voor de pers: www.amersfoort.nl/pers