Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 19 november 2008

Verdere verbetering voor stallen van fiets bij NS-stations

De gemeente Amersfoort en NS gaan gezamenlijk het fietsparkeren bij de NS-stations in Amersfoort verder verbeteren. Bij station Amersfoort en Schothorst kan vanaf 1 januari 2009 gratis de fiets in een elektronisch bewaakte stalling worden gezet. Wel moet er eenmalig een borg worden betaald. Bij Station Vathorst worden 150 extra fietsklemmen geplaatst.

De gemeente Amersfoort stimuleert het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets. Er is geïnvesteerd in fietspaden, gratis stallingen in de binnenstad en het plaatsen van extra fietsklemmen. Ook bij de NS stations investeert de gemeente in goede en voldoende capaciteit voor parkeerplaatsen voor fietsen. Bij de stations is echter veel vraag naar stallingmogelijkheden waardoor de parkeerdruk voor fietsen hoog is.

Fietsruimen en extra fietsplaatsen
Om de doorgang voor voetgangers te waarborgen worden regelmatig hinderlijk geparkeerd fietsen en fietswrakken bij station Amersfoort geruimd. Ook zijn er dit jaar bij zowel station Amersfoort als station Vathorst, extra fietsklemmen geplaatst. Op korte termijn worden bij station Vathorst 150 extra fietsklemmen geplaatst.

Gratis bewaakte stalling Mondriaanplein en Schothorst De gemeente en de NS hebben afgesproken om een jaar lang een proef te doen waarbij de fiets gratis kan worden gestald in de elektronisch bewaakte fietsenstalling aan het Piet Mondriaanplein en in Schothorst. Om gebruik te kunnen maken van de fietsenstalling is een toegangspas nodig. Deze pas wordt verstrekt tegen betaling van een borg van ¤ 20,-. Waar de pas kan worden opgehaald en op welke manier de pas besteld kan worden, wordt samen met NS verder uitgewerkt. Hierover wordt binnenkort nadere informatie gegeven.

Samenwerking met partners
Wethouder Ruud Luchtenveld: 'Ik ben verheugd dat steeds meer mensen gebruik maken van de trein en dat een groot deel met de fiets naar het station komt. Maar het zorgt ook voor steeds meer parkeerdruk voor fietsen. We hebben de parkeercapaciteit in het verleden al uitgebreid. Samen met de partners willen we het parkeren van de fiets bij het station zo goed mogelijk regelen. De maatregelen die we nu treffen passen daar bij.'

Noot voor de redactie,