Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA vraagt aandacht voor archeologie bij Cultuurnota Noord-Holland Provinciale beeldbank voor particuliere archeologische vondsten

Er moet een provinciale beeldbank komen voor door particulieren en amateurarcheologen gevonden voorwerpen en sporen. Dat stelt PvdA-statenlid Greet Blokker. Zij diende bij de behandeling van de Cultuurnota 2009-2012 in Provinciale Staten van Noord-Holland een motie in die vraagt de haalbaarheid van zo'n beeldbank te onderzoeken. De motie werd maandag 17 november 2008 aangenomen door Provinciale Staten.

Er worden in Noord-Holland behalve door archeologen in overheidsdienst ook veel voorwerpen opgegraven en gevonden door particulieren en amateurarcheologen. Deze vondsten worden nog niet centraal vastgelegd. PvdA-statenlid Greet Blokker: "De essentie van de archeologie is de beeldvorming van het verleden. Archeologische vondsten hebben vooral waarde wanneer de vindplaats bekend is en wordt geregistreerd. Registratie voorkomt dat informatie in de toekomst verloren gaan, waardoor vondsten een deel van hun waarde verliezen".

In verschillende steden en regio's in Noord-Holland zijn historische verenigingen en archeologische werkgroepen actief. Zij organiseren vaak publieksbijeenkomsten, waarbij particulieren hun 'schatten' kunnen laten determineren. Blokker: "Daarbij komt dus veel informatie over vondsten van amateurarcheologen boven tafel. Deze informatie wordt echter nog niet centraal vastgelegd. De PvdA vraagt het College van Gedeputeerde Staten daarom te onderzoeken of een provinciale beeldbank kan worden opgezet in samenwerking met de verschillende historische verenigingen".

De Cultuurnota 2009-2012 werd overigens Statenbreed aangenomen. Bij een eerdere behandeling vroeg de PvdA onder meer aandacht voor culturele broedplaatsen, cultuureducatie en cultuurparticipatie. Deze zaken zijn opgenomen in de definitieve versie van de Cultuurnota.


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland