Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tweede modelwoning project Technologie Thuis Nu! gereed op Wereld COPD dag

Nieuwe woning laat ondersteunende technische mogelijkheden voor COPD-patiënten zien

Woerden, 19 november 2008

Vandaag, op Wereld COPD dag, wordt in Woerden bij het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) de nieuwe modelwoning van het project Technologie Thuis Nu! opgeleverd. In deze tweede modelwoning zijn specifieke technologische innovaties toegepast voor mensen met chronische longziekten, zoals COPD, én aanpassingen voor mensen die minder mobiel zijn. Met het project Technologie Thuis Nu! wil OTIB door praktijkgericht onderzoek inspelen op de huidige en toekomstige wensen en behoeften van ouderen. Langer zelfstandig thuis wonen koppelen we zo aan de nieuwste technische oplossingen. Op deze manier levert de installatiebranche een bijdrage aan oplossingen voor maatschappelijke thema's zoals vergrijzing en zorg.

Modelwoning Mobility & COPD
De modelwoning Mobility & COPD laat zien hoe woningen geschikt kunnen worden gemaakt voor mensen die minder mobiel zijn of chronische ademhalingsproblemen hebben. Denk hierbij aan een continue bewaking van de luchtkwaliteit, het op afstand monitoren van de gezondheid van bewoners en brede doorgangen voor rollators en rolstoelen. Bij de bouw van de woningen wordt gewerkt met een integrale aanpak. Alle relevante technieken worden dus volledig op elkaar afgestemd. In de woningen worden gerichte oplossingen voor gerichte problemen aangebracht. Echte oplossingen afgestemd op de wensen van zorgbehoevende en ouderen. Sleutelwoorden hierbij zijn zelfstandig, comfortabel, veilig en vertrouwd!

Technologie Thuis Nu!
Het project Technologie Thuis Nu! realiseert in Woerden een miniwoonwijk met drie modelwoningen waarin de nieuwste technische innovaties gericht op langer zelfstandig wonen zijn toegepast. Inmiddels zijn twee woningen gerealiseerd: Comfort, Safety & Low Vision en Mobility & COPD. De woningen worden gebouwd in het opleidingsgebouw van OTIB in Woerden en zijn multifunctioneel inzetbaar, als leeromgeving voor installateurs, zorgverleners en als proefopstelling voor het testen van toepassingen door zorgbehoevende en ouderen. Voor VMBO- en MBO-scholen is een speciale buitenschoolse les ontwikkeld waarmee leerlingen uit de richtingen Techniek en Zorg & Welzijn kunnen ontdekken hoe techniek ervoor kan zorgen dat ouderen en zorgbehoevende langer zelfstandig kunnen wonen.



Ingezonden persbericht