Ingezonden persbericht


Leasing aantrekkelijke financieringsvorm voor bedrijven die willen 'vergroenen' 53% Midden- en kleinbedrijf wil niet in milieuvriendelijke oplossingen investeren

Den Bosch, 19 november 2008 - Investeren in 'groene' oplossingen hoeft voor Nederlandse ondernemingen niet perse duurder uit te pakken. Door de steeds complexer wordende Nederlandse en Europese regelgeving, wapenen steeds meer leasemaatschappijen zich met voordelige 'groene' services om ondernemingen te ontlasten. Die aanpak is hard nodig. Het is namelijk slecht gesteld met het 'groene denken' van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Een kleine meerderheid van de bedrijven (53%) geeft aan niet in milieuvriendelijke oplossingen te willen investeren, als het bedrijf hierdoor duurder uit is. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van GE Capital Solutions onder 500 bedrijven naar kennis, houding en gedrag bij het leasen van bedrijfsmiddelen.

Van de bedrijven die niet bereid zijn om te investeren in groene oplossingen heeft het merendeel (79,6%) minder dan 100 werknemers. De grote bedrijven zijn wel bereid het initiatief te nemen. Omdat zij vanwege hun schaalgrootte echter onder een vergrootglas liggen, lijken motieven als 'groene' publiciteit en belastingvoordeel hierbij de belangrijkste drijfveren.

Rol leasebedrijf
33% van de bedrijven vindt dat de eindgebruiker van bedrijfsmiddelen zelf de grootste invloed heeft op een schoner milieu. De meerwaarde van milieubewust handelen moet echter meer inzichtelijk worden gemaakt en het moet vooral geen extra geld kosten. Bovendien, zo stellen vier van de tien ondernemingen, heeft de Nederlandse regering hierbij de verantwoordelijk het 'groene denken' te stimuleren.

Een leasebedrijf zoals GE Capital Solutions speelt hierbij in op het gebrek aan kennis. Peter Forrest, Managing Director van GE Capital Solutions Benelux: "Steeds meer leasebedrijven nemen bedrijven aan de hand om hen door het complexe woud van regelgeving te loodsen. Zo heeft de klant voortaan een uitgebreide keuze wat er met zijn bedrijfsmiddelen moet gebeuren na afloop van het leasecontract en zijn er duidelijke richtlijnen voor wat er moet gebeuren met bedrijfsmiddelen na afloop van de levenscyclus."

Investeren in groen
Investeren in groen hoeft daarbij niet perse duurder te zijn. Forrest geeft aan: "Leasing is financieel en fiscaal de meest interessant oplossing. Leasen waarborgt het kapitaal van de onderneming en bestaande kredieten. Door de gestructureerde betalingen bevorder je de cashflow en garandeer je maximale koopkracht. Bovendien beschik je met de leasemogelijkheden altijd over de meest recente en milieuvriendelijke apparatuur."

In het onlangs gehouden onderzoek blijkt zelfs de meest milieuonvriendelijke onderneming vatbaar voor maatregelen die ecologische meerwaarde hebben. Zo stelt 54% dat het belangrijk is om bedrijfsmiddelen te bezitten, die de emissie van schadelijke stoffen reduceren. Bovendien geeft ongeveer de helft van de bedrijven aan dat recycling van verpakkingen en van bedrijfsmiddelen belangrijk is bij de keuze van bedrijfsmiddelen. EINDE BERICHT



Ingezonden persbericht