Ingezonden persbericht


November jl.

Wooncompagnie vervangt mechanische
ventilatiesystemen in de Gors Noord

Woningcorporatie Wooncompagnie vervangt momenteel in 145 woningen in de Gors Noord in Purmerend het centraal mechanisch ventilatiesysteem. Volgens opzichter Peter Schagen van Wooncompagnie is dit nodig omdat de systemen verouderd zijn.

Hij legt uit dat sinds eind jaren zeventig bijna alle nieuwbouwwoningen standaard voorzien zijn van een centraal mechanisch ventilatiesysteem. "Het systeem bestaat uit een centrale ventilator die op of onder het dak wordt geplaatst. Op deze ventilator worden ronde, metalen afzuigkanalen aangesloten die uitkomen op afzuigroosters in keuken, douche en toilet. De verse luchttoevoer gebeurt op natuurlijke wijze, bijvoorbeeld door ventilatieroosters of het openzetten van een raam."

Uitbreiding systeem
De werkzaamheden omvatten meer dan enkel het vervangen van het systeem. Zo wordt er, naast het bestaande schakelpunt in de keuken, een schakelpunt aangelegd in de badkamer. Hierdoor kan het systeem voortaan op twee plekken in een andere stand geschakeld worden. Ook krijgt de keuken een tweede afzuigpunt. Sommige woningen hadden al twee afzuigpunten, maar niet allemaal. Het voordeel hiervan is dat op één afzuigpunt een motorloze afzuigkap kan worden aangesloten, terwijl het andere afzuigpunt de ruimte zelf kan afzuigen.

Reinigen ventilatiekanalen
Naast het vervangen van het ventilatiesysteem, worden de ventilatiekanalen gereinigd. Ook zit bij een aantal woningen het afzuigpunt in de badkamer op de verkeerde plek. Deze wordt verplaatst naar de douchehoek, zodat de vochtige lucht bij de bron kan worden afgezogen.

Ventileren = belangrijk
Peter Schagen benadrukt dat ventileren belangrijk is. "Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 15 liter vocht per dag in de woning met koken, wassen, douchen en ademen. Door te ventileren ontstaat een gezond binnenklimaat. Wie niet goed ventileert, heeft kans op gezondheidsklachten zoals allergieën en hoofdpijn."

Bacol Ventilatie
De werkzaamheden in de Gors Noord worden uitgevoerd door Bacol Ventilatie uit Barendrecht (onderdeel van Feenstra Verwarming) en duren nog tot ongeveer eind november. De huizen waar de werkzaamheden plaatsvinden liggen in de Kilstraat, Weteringstraat, Slenkstraat, Geulenstraat en aan de Boezemkade en het Beatrixplein.

Wooncompagnie
Geldelozeweg 41
1625 NW Hoorn
Tel.: 0229 - 751165 Fax: 0229 - 751151
www.wooncompagnie.nl m.vdaalen@wooncompagnie.nl


---- --