Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Binnenvaart biedt Staatssecretaris rapport over toekomst kleine schepen aan.

"500 nieuwe kleine binnenschepen bouwen"

De binnenvaartbranche heeft op 19 november 2008 het rapport "een goede toekomst voor het kleine schip" aan Staatssecretaris Huizinga aangeboden. Kernpunt van de aanbevelingen is het behoud van goed onderhouden bestaande kleine binnenschepen voor de toekomst, het vinden van nieuwe ondernemers die op een klein schip willen beginnen en nieuwbouw van 500 nieuwe kleine binnenschepen. De binnenvaartbranche wil op deze wijze voorkomen dat het kleine binnenschip (tot 1500 ton) uit de binnenvloot verdwijnt, waardoor een ladingpakket van 20 tot 30 miljoen ton per jaar zou terugvloeien naar het wegvervoer.

De Staat en de binnenvaartbranche tekenden in november 2006 een convenant waarin werd afgesproken dat partijen streven naar een nieuwe toekomst voor het kleine schip en de binnenvaart hiernaar zelf een onderzoek zou doen. Door schaalvergroting (300% in 30 jaar), sloop en verkoop van bestaande kleine schepen naar het buitenland en bedrijfsbeëindiging neemt het aantal kleine schepen de laatste jaren fors af. Hierdoor dreigen bedrijven aan kleinere vaarwegen in het nauw te komen. De Nederlandse binnenvaart voegt tussen 2000 en 2010 ruim 1000 nieuwe schepen toe aan de binnenvloot, maar het overgrote deel hiervan is boven de 1500 ton. Door de uitvoering van 21 acties wil de sector voorkomen dat het kleine schip uit de vloot verdwijnt.

Binnenschepen zijn tenminste driemaal energiezuiniger dan vrachtwagens. In het convenant is afgesproken dat uiterlijk in 2016 de binnenvaart de schoonste vervoertechniek op alle facetten zal zijn. In het regeerakkoord is afgesproken het gebruik van binnenvaart voor het goederenvervoer te stimuleren. Hierdoor wordt het milieu gediend en de wegen ontlast.

Binnenvaartbrancheorganisaties
-Koninklijke Schuttevaer
-Centraal Bureau Rijn- en Binnenvaart
-Kantoor Binnenvaart
-Rijn- en IJssel

Voor meer informatie

Binnenvaartbranche: C.J. de Vries, 06-53151344

www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl
www.koninklijkeschuttevaer.nl
www.cbrb.nl
www.kantoorbinnenvaart.nl

Het gehele rapport is te downloaden op www.koninklijkeschuttevaer.nl


---- --