Gemeente Sittard-Geleen


164_2008

PERSBERICHT

Sittard-Geleen onderzoekt lokale gevolgen kredietcrisis

Sittard-Geleen, 18 november 2008 - Het gemeentebestuur van Sittard-GGeleen gaat de lokale gevolgen van de kredietcrisis in kaart brengen. Op basis daarvan wordt vervolgens een actieplan gemaakt dat begin volgend jaar al uitgevoerd kan worden. Uitgangspunt is dat Sittard-Geleen aansluit bij het provinciaal actieplan van de Taskforce Koersvast.

Wethouder Pieter Meekels (economie) van Sittard-Geleen is een van de leden van de provinciale Taskforce, die op initiatief van gedeputeerde Herman Vrehen is ingesteld en zich tot doel heeft gesteld om de vitaliteit van de Limburgse economie te behouden. ,,De maatregelen die in Sittard-Geleen genomen worden, zullen aansluiten op het provinciaal actieplan,' aldus Pieter Meekels.

De kredietcrisis raakt ook de lokale economie in Sittard-Geleen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het investeringsklimaat, de werkgelegenheid, het aantal nieuwe woningen dat wordt gebouwd, mogelijk minder omzet voor het mkb en waardedalingen van huizen. De regio Sittard-Geleen is dankzij haar industriële karakter waarschijnlijk zelfs extra gevoelig voor de gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis.

Wat die gevolgen op lokaal niveau precies zijn, wordt op dit moment onderzocht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kennis en kunde van de provinciale Taskforce en van het bedrijfsleven in de gemeente (banken, accountants en projectontwikkelaars). Daarnaast inventariseert de gemeente welke problemen er in de verschillende bedrijfstakken en bij individuele bedrijven zijn.

Om de lokale problemen aan te pakken is het noodzakelijk om samen te werken met andere overheden, instanties en het bedrijfsleven. De gemeente kan meehelpen door geplande (infrastructurele) investeringen eerder uit te voeren. Deze investeringen kunnen van invloed zijn op beslissingen van bedrijven om te investeren in de regio.

Daarnaast heeft de gemeente ook mogelijkheden om op arbeidsmarktgebied te ondersteunen, bijvoorbeeld door mensen indien nodig van werk naar werk te begeleiden en werkgelegenheid voor de onderkant van de arbeidsmarkt te creëren . Tenslotte wordt onderzocht hoe bedrijven in een concrete noodsituatie een overbruggingsoplossing geboden kan worden.

Sittard-Geleen heeft de afgelopen jaren flink bezuinigd en de begroting op orde gebracht. Daardoor zijn de reserves op peil en kunnen tegenvallers bij woningbouwprojecten deels worden opgevangen. Bovendien heeft de gemeente dankzij de gerealiseerde ombuigingen in 2009 het investeringsvolume verdubbeld t.o.v. dit jaar.


---




Gemeente Sittard-Geleen