Provincie Gelderland


---

Arnhem, 19 november 2008

GELDERSE AANPAK VERDROGING EN VERBETERING KWALITEIT DRINKWATERVOORZIENING

Vitens brengt drinkwaterwinning terug met zo'n 25 miljoen m3 per jaar

Met het vaststellen van de Overeenkomst Duurzame Drinkwatervoorziening Gelderland met drinkwaterbedrijf Vitens zet het college van Gedeputeerde Staten een belangrijke stap op weg naar het realiseren van de doelstellingen uit het Waterhuishoudingsplan en het Milieuplan. De Overeenkomst werd op dinsdag 18 november ondertekent door de gedeputeerden voor water, Harry Keereweer, en milieu, Annelies van der Kolk en de voorzitter van de Raad van bestuur van Vitens, Jos van Winkelen.

Keereweer is trots op het bereikte resultaat. 'We zijn de eerste provincie die met het drinkwaterbedrijf een langjarig contract afsluit. Nu kunnen we samen een duurzame drinkwaterwinning realiseren en de verdroging aanpakken'. Om verdroging in bepaalde gebieden van Gelderland tegen te gaan is in de overeenkomst afgesproken dat de totale capaciteit van drinkwaterwinvergunningen wordt teruggebracht met tot ruim 160 miljoen m3 per jaar, dat is een reductie van 25 miljoen m3 per jaar. De vergunningen van Joppe, Varsseveld, Beuningen en Lent worden teruggegeven aan de provincie. Ook zullen bij de winningen in Ellecom, Epe, Schalterberg en Eerbeek anti-verdrogingsmaatregelen worden getroffen. Namens Vitens benadrukt Van Winkelen dat hij zich beseft dat een winning groot beslag legt op de omgeving. 'Niet alles kan meer in een wingebied. We verkeren in de gelukkige en unieke positie dat er in Gelderland meer vergunningsruimte is voor waterwinning dan we strikt nodig zouden hebben. Die ruimte kunnen we weer vrijgeven voor ander gebruik en dat doen we dan ook'.

Ook voor toekomst schoon water
De kwaliteit van ons drinkwater moet ook voor de lange termijn zijn veiliggesteld. Daarvoor wordt ook het programma Bodemsaneringen Waterwingebieden opgesteld dat in 2010 klaar moet zijn. Met dit programma worden alle verontreinigingsbronnen in kaart gebracht en vervolgens aangepakt. Dit programma moet leiden tot een betere bescherming van de drinkwaterwinningen in de toekomst. 'Het is niet vanzelfsprekend dat we schoon en goed water uit de kraan krijgen', zegt Van der Kolk. 'Op veel plekken moeten we verontreinigingen aanpakken. Dat doen we samen met VROM, Vitens en de gemeenten Arnhem en Nijmegen want er is ons veel aan gelegen om de goede kwaliteit van het drinkwater in Gelderland te behouden'.

De provincie en Vitens werken in dit hele traject (de overeenkomst loopt tot en met 2015) nauw samen met de Waterschappen, gemeenten en andere terreinbeherende organisaties.

De totale kosten voor de verdrogingsbestrijding en bodembescherming worden geraamd op ongeveer 15 miljoen euro. Vitens draagt hier ruim 9 miljoen aan bij.


---