Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 19 november 2008

Inburgeren wordt zaak van de wijk

De gemeente Alkmaar gaat van start met het proefproject Wijkgericht Inburgeren. Het is één van de innovatietrajecten uit het Deltaplan Inburgering, dat voormalig minister Vogelaar in 2007 heeft opgesteld. Naast de gemeente Alkmaar doen zeven andere gemeenten mee aan het proefproject, waarvoor minister Vogelaar zes miljoen euro beschikbaar stelde. Dinsdag 18 november stemde het college van burgemeester en wethouders in met het plan van aanpak.

In het innovatieve project Wijkgericht Inburgeren wordt inburgeren verweven met activiteiten in de wijk. Dit kan bijvoorbeeld door inburgeraars de mogelijkheid te bieden om als vrijwilliger of stagiair actief te zijn in de wijk. Maar ook door hen te betrekken bij bewonersinitiatieven in het buurtgericht samenwerken.

Meedoen in de wijk
Naast blijvende betrokkenheid bij wat in de wijk speelt, is deelname aan de arbeidsmarkt een belangrijk doel. Daarmee sluit het innovatietraject aan op uitgangspunten die de gemeente Alkmaar al eerder heeft geformuleerd in haar inburgeringsbeleid. Wim van Veen: "We willen mensen niet alleen de taal leren, maar ook zorgen dat zij kunnen meedoen in de samenleving. Om dat te bereiken is meer nodig dan alleen het uitvoeren van de wet Inburgering. Ik ben van mening dat Wijkgerichte Inburgering dat meerdere biedt".

Vrijwillige inburgeraars
De gemeente wil dat het proefproject inzicht en concrete ideeën oplevert om vooral de vrijwillige inburgeraars te bereiken. Deze groep kan niet verplicht worden in te burgeren en weet vaak zelf niet goed waar het inburgeraanbod te krijgen is. Juist voor hen is het van groot belang dat ze de Nederlandse taal leren om zo beter gebruik te kunnen maken van voorzieningen als de huisarts of thuiszorg en de stap naar werk. In het proefproject gaan inburgerorganisaties samenwerken met de verschillende partners in de wijk en buurt om deze groep te benaderen.

Activiteiten en projecten
In het plan van aanpak is een aantal activiteiten en projecten genoemd die de gemeente samen met onder andere inburgerorganisatie Inova en welzijnsinstelling Kern8 wil uitvoeren, zoals:
· Het actief werven van vrijwillige inburgeraars;
· Het ontwikkelen van een lespakket `kennis van de lokale samenleving';
· Het vestigen van consulenten van bureau Inova in de wijk Overdie en andere aandachtswijken, dichtbij de doelgroep;

· In samenwerking met Kern8 het organiseren van ontmoetingsactiviteiten;
· Het instellen van een spreekuur voor voorlichting en begeleiding ná inburgering;

Wijkactieplan Overdie
De pilot Wijkgericht inburgeren is ondergebracht in het Wijkactieplan 'verdie doet mee'In dit actieplan staan de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met O .
minister Vogelaar in het kader van het overheidsprogramma Krachtwijken. Naar schatting bevindt zich in Overdie het grootste aantal migranten met een inburgeringsachterstand. Andere wijken waar de pilot wordt uitgerold, zijn de Mare, Kooimeer en de Hoef-zuid en Oudorperpolder.




Gemeente Alkmaar