Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

19 november 2008

Recht op Nederlandse psychische zorg in PVP-krant

Psychiatrische hulp voor 'illegale' EU-burgers?

En dan woon je - legaal of niet - in Nederland en je hebt medische of psychiatrische hulp nodig, maar je bent niet verzekerd. Wat dan? De PVP-krant besteedt aandacht aan de rechten van 'illegale' EU-burgers op psychiatrische zorg in Nederland.

Recht op zorg afdwingbaar?

Op papier hebben EU-ingezetenen die in Nederland verblijven en vanwege hun psychische problematiek of verslaving tot de doelgroep 'potentiële overlastgevers' worden gerekend, recht op psychiatrische zorg. De patiëntenvertrouwenspersonen van de Stichting PVP merken dat het in de praktijk wat moeizamer ligt. Zij constateren dat het recht op psychiatrische zorg voor 'illegale' en/of onverzekerde EU-onderdanen niet altijd afdwingbaar is.

PVP-krant

De PVP-krant is een uitgave van de Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg. De stichting zorgt ervoor dat cliënten in de zorg onafhankelijk advies, informatie en ondersteuning krijgen bij het handhaven van hun rechten.

In de najaarseditie besteedt de PVP-krant aandacht aan de rechten van 'illegale' EU-burgers op psychiatrische zorg in Nederland. Daarnaast in deze PVP-krant bijdragen over bejegeningsklachten en over rechterlijke uitspraken over de voorwaardelijke machtiging. Ook spreken patiënten en hulpverleners over moeilijkheden en klachten die kunnen ontstaan rond therapeutische relatie, er is een artikel over tandeloze therapie en een fotoverslag van buitenruimtes bij separeers naar aanleiding van het artikel in de vorige PVP-krant.

Meer lezen

Geïnteresseerd in de PVP-krant? Neem dan contact op met Welmoet Wels, eindredacteur, T 030 2718353, of download de krant van de website van Stichting PVP: www.pvp.nl/krant/pvp-krant0803.pdf

____

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht