GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil meer controle op naleving van Europese milieuwetgeving

Straatsburg, 19 november 2008 - Morgen stemt het Europees Parlement over milieu-inspecties in de Europese Unie. Er zijn op dit gebied grote verschillen tussen de lidstaten. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg wil dat er een Europese milieu-inspectiedienst komt die toeziet op de naleving van Europese wetgeving.

Buitenweg: "Nu is de controle vaak nog gebrekkig geregeld. Het milieu leidt daaronder en het veroorzaakt oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. In het Europarlement werken we keihard aan wetgeving om het milieu te beschermen. Maar als er onvoldoende gecontroleerd wordt, dan zijn die wetten in de praktijk nog te vaak papieren tijgers."

Er wordt regelmatig geklaagd over het detailniveau van Europese wetgeving. GroenLinks vindt dat Europa vooral het doel zou moeten reguleren en niet de instrumenten. Dus minder detailregels. Er moet dan wel een krachtige milieudienst komen die toeziet op de naleving van wetgeving en die zonodig direct boetes kan opleggen als lidstaten zich niet aan Europese afspraken houden.

"Het is zeer belangrijk om vooral doelen af te spreken. Bijvoorbeeld dat over vijf jaar alle nieuwe gebouwen in Europa klimaatneutraal zijn. Het is vervolgens aan de lidstaten om te kijken hoe ze dat gaan regelen, als ze het gestelde doel maar halen. Maar dat kan alleen werken als we eerst een goede controle opzetten", aldus Buitenweg.


-----------------------------------