D66

Moderniseer onze democratie

19 november 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt dat onze democratie dringend behoefte heeft aan modernisering. Dat zei de sociaal-liberaal vandaag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Pechtold is de wereld om ons heen gemoderniseerd, terwijl onze democratie stagneerde. "We moeten vooruit."

Oude idealen, nieuwe vormen

De kwaliteit van de democratie vraagt om serieus onderhoud, meent Pechtold. "Kiezers zijn mondiger, beter geïnformeerd en hebben meer eigen verantwoordelijkheid voor hun leven. Ondanks al deze veranderingen, zijn de structuren van de macht hetzelfde gebleven." Pechtold wil de democratie met z'n tijd laten meegaan. "Oude idealen, maar nieuwe vormen."

Afnemend dualisme

Pechtold waarschuwt ook voor het toenemende overwicht van de uitvoerende macht en een afnemend dualisme. "De Kamer moet meer op afstand, maar komt steeds meer op achterstand. Beleid wordt in de media gepresenteerd, voordat de Kamer wordt geïnformeerd. Het belang van machtspartijen mag nooit dominant worden in onze politieke cultuur."

Selectievere overheid

Volgens D66 zit de oplossing niet in een Handvest voor Verantwoord Burgerschap of een waardencatalogus, zoals het kabinet wil. Pechtold: "De overheid moet zich grondig herbezinnen op haar eigen rol. Ik zie nu een overheid die meer belooft dan ze waar kan maken en zich op terreinen begeeft waar ze niet hoort. Het kabinet moet selectiever worden in wat de overheid behoort te doen." De publieke sector moet effectiever, innovatiever en dynamischer worden. "Het tegengaan van bestuurlijke drukte en regeldruk kan daarbij belangrijk zijn om Nederland vooruit te helpen. Regels dienen te sturen, niet hinderen", aldus de sociaal-liberaal.