NEN


Veiligheid verhoogt rendement

dinsdag 18 november 2008, 12:34

Investeren in veiligheid kan het productierendement in de industrie verhogen. Maar dat wil nog niet echt doordringen tot de machinebouw en de industriële installatiewereld.

De voorgeschreven beschermende maatregelen worden door machinebouwers en fabrikanten vaak gezien als een kostenpost en werken volgens hen ook nog eens vertragend op de productiesnelheid. De nieuwe Europese Machinerichtlijn met verwijzing naar normen als NEN-EN-IEC 62061 en NEN-EN-ISO 13849 biedt nu echter juist meer ruimte aan nieuwe technieken in machines en industriële installaties, die de productie sneller en flexibeler maken met behoud of zelfs een verhoging van het wettelijk voorgeschreven niveau van veiligheid. Ofwel, geavanceerde veiligheid in industriële installaties betaalt zichzelf terug door een verhoging van het productierendement.

Machinerichtlijn
Als de nieuwe Machinerichtlijn - die eind volgend jaar van kracht wordt maar nu al mag worden toegepast - ergens centraal had moeten staan, was het de afgelopen maand wel tijdens de Industriële Week in de Jaarbeurs Utrecht. Dat is immers het grootste industriële vakevenement van ons land. Maar de term 'industriële veiligheid' kwam niet voor in de juryrapporten bij de Awards, die daar werden uitgereikt voor de meest innovatieve producten en toepassingen ervan.

Als winnaar van de Aandrijftechniek Innovatie Award 2008 wees zowel de vakjury als het beurspubliek de firma Flexion aan voor de toepassing van de Canbus-besturing van Eaton Ultronics in een mechanisch schuifsysteem. Onder de tientallen andere inzendingen kreeg alleen Schmersal Nederland het predikaat 'innovator' voor zijn Protect PSC-veiligheidsbesturing, waarmee het aparte veiligheidsrelais in machines en industriële installaties kan komen te vervallen. Ook een fabrikant als Pilz toonde in Utrecht volop integrale veiligheidssystemen volgens de nieuwe normen.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Speciale actie complete Wegwijzer Machinerichtlijn 2008 (Publicatie) NEN Machinebouwmail (Publicatie)