NEN


NTA voor bepaling industriële fijn stofemissies

NEN publiceert een Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor het eenduidig bepalen van fijn stofemissies. Deze NTA 8029 is bedoeld voor bedrijven die onder de Milieujaarverslag (MJV) en European Pollutant Release Transfer Register (E-PRTR) verplichting vallen. Aan de NTA is een database gekoppeld met emissiefactoren en omrekenfactoren die bedrijven kunnen gebruiken voor het vaststellen van de jaarlijkse emissies van fijn stof (PM10 en PM2,5).

NTA 8029 beschrijft de methode voor het bepalen van de jaarlijkse emissievracht fijn stof (PM10 en PM2,5). De emissie jaarvrachten worden vastgesteld voor diverse bronnen (zoals verbrandsemissies), proceshandelingen en emissies ten gevolge van verwaaiing. Startpunt van deze NTA is de situatie waarbij een bedrijf nagaat of ze rapportageplichtig is. Eindpunt van deze NTA is de situatie waarbij het bedrijf de jaarlijkse fijn stofemissie (PM10 en PM2,5) heeft vastgesteld en deze in het MJV kan rapporteren.

De NTA wordt voorgeschreven in de nieuwe regelgeving over milieuverslaglegging (E-PRTR) die in 2009 in werking treedt. Bedrijven mogen afwijken van de in de NTA beschreven werkwijzen als eigen methoden en werkwijzen tot een vergelijkbaar of kwalitatief beter resultaat leiden.

De registratie van industriële fijn stofemissies gaat gepaard met grote onzekerheid. Dit wordt veroorzaakt door complexiteit in het meten van fijn stof en een gebrek aan eenduidigheid in de bepaling van de jaarvrachten. Om eenduidigheid te scheppen, hebben de overheid (rijk, provincies en gemeenten) en het bedrijfsleven gezamenlijk deze NTA opgesteld.

Informatie en bestellen
NTA 8029 kan gratis gedownload worden via de Normshop op www.nen.nl. De database is binnenkort toegankelijk via de website van FO-Industrie, www.fo-industrie.nl, en via het elektronisch milieujaarverslag (e-MJV versie 7.0).