Oranjewoud



Sanering Ketelmeer-West enorme uitdaging Oranjewoud

Oranjewoud heeft opdracht gekregen om het project- en procesmanagement voor de sanering van het westelijke deel van het Ketelmeter op zich te nemen. Mede door de goede samenwerking tussen de businessgroepen Bodemadvies en Engineering haalde Oranjewoud deze omvangrijke en uitdagende opdracht binnen.

In de bodem van het westelijke deel van het Ketelmeer zitten giftige stoffen en metalen zoals kwik en zink. De vervuiling is slecht voor plant en dier, daarnaast kan het zich verspreiden naar het IJsselmeer. In extreme gevallen is de vervuiling ook een risico voor de volksgezondheid.

Rijkswaterstaat wil de twee miljoen kubieke meter vervuilde waterbodem voor 2012 saneren. Ook de gebruiksbeperkingen die momenteel voor het gebied gelden, moeten na de sanering weggenomen zijn. Belangrijk is dat een gedoogsituatie voorkomen wordt.

Draagvlak
Een ander belangrijk onderdeel van de opdracht is het omgevingsmanagement. Het project ligt gevoelig in de omgeving. Het is aan Oranjewoud om draagvlak te creëren en om de benodigde vergunningen aan te vragen.

Oranjewoud wil zoveel mogelijk aansluiten bij het motto van Rijkswaterstaat; `De markt tenzij...'. Concreet houdt dit in dat het werk door middel van een Design & Construct contract wordt aanbesteed, waarbij de markt invulling geeft aan de oplossing van het probleem. Voor een goede uitwerking gaat Oranjewoud nog dit jaar met aannemers om tafel zitten voor een marktconsultatie.

Meer informatie:
Lukas Pepping, telefoon (0513) 63 45 47
Erik van den Akker, telefoon (0570) 67 94 31
David Kuipers, telefoon (0513) 63 41 65
Ed Oosterbaan, telefoon (0513) 530 84 50