Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Diemen, 19 november 2008

Salarisstrookje 2009 laat flinke stijging zien

Het salarisstrookje van Nederlandse werknemers vertoont in 2009 een flinke stijging. Dit blijkt uit de eerste berekeningen van Randstad HR Solutions op basis van het Belastingplan 2009 dat vanavond door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Zo krijgt een werknemer bij een bruto maandloon van 2000 euro er netto 16 euro per maand bij. Met een maandloon van 2750 euro kan de werknemer volgend jaar een extraatje van 30 euro tegemoet zien. Voor werknemers met een inkomen van 3850 euro stijgt het komende jaar het netto maandsalaris met 51 euro. De belangrijkste reden voor de veranderingen in het salaris is de verlaging van de WW-premie voor de werknemer naar 0 procent. Een eventuele wijziging van de pensioenpremie is niet in deze berekeningen meegenomen, omdat deze nieuwe premies pas eind dit jaar door de pensioenfondsen bekend worden gemaakt. Individuele loonsverhogingen en wijzigingen door CAO-afspraken zijn evenmin doorgerekend.

Een werknemer met het minimumloon krijgt er netto 13 euro bij. Dit komt vooral door de stijging van het wettelijk minimumloon. Volgend jaar stijgt dit bruto van 1.356,60 euro naar 1381,20 euro.

De grafiek laat zien dat de hogere inkomens er netto meer op vooruit gaan dan de lagere inkomens. Dit wordt met name veroorzaakt door de genoemde verlaging van de WW-premie voor de werknemer tot 0 %. Het effect van deze verlaging is groter naarmate de werknemer in 2008 meer premie verschuldigd was. Werknemers met een hoog inkomen profiteren volgend jaar dus het meest van de verlaging; voor werknemers met een loon rond en onder het minimumloon heeft de verlaging van de WW-premie tot 0% praktisch geen effect, omdat zij vanwege de franchise (premievrije voet) al weinig tot geen WW-premie betaalden.

Werkgeverslasten omlaag
Voor de werkgevers dalen de loonkosten in 2009 gemiddeld met bijna 0,5 procent. Dit is grotendeels het gevolg van de verlaging van de WW-premie voor werkgevers (van 4,75 naar 4,15 %), de verhoging van de WW-franchise en de verlaging van de Zvw-bijdrage (van 7,2 naar 6,9 %).

Verder kunnen werkgevers drie jaar lang een korting van 6.500 euro op de WW- en arbeidsongeschiktheids-premies krijgen, indien ze een 50-plusser met een uitkering aannemen. Voor het in dienst houden van een werknemer van 62 of ouder, krijgen werkgevers drie jaar lang 2.750 euro premiekorting per jaar en vanaf 2013 6.500 euro per jaar.

Op internet is een Salarischeck beschikbaar waar iedere werknemer kan zien hoeveel zijn netto-salaris in 2009 verandert ten opzichte van het huidige salaris. De salarischeck is te vinden op http://www.randstad.nl/rnl/werknemer/diensten/salarischeck.xml. Aan de uitkomsten van de berekeningen op internet kunnen geen rechten ontleend worden.