Ontwikkelingswerker Henk Holtslag krijgt Ridderorde van Min. Koenders


DEN HAAG, 20081119 -- Op 19 november ontvangt ontwikkelingswerker Henk Holtslag (1949) een Ridderorde uit handen van de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Holtslag krijgt de koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inspanningen om eenvoudige en betaalbare watertechnologie beschikbaar te maken voor ontwikkelingslanden. Henk Holtslag woont in Apeldoorn, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Opgeleid als scheepswerktuigbouwkundige werkte Holtslag jaren op de grote vaart voordat hij het ontwikkelingswerk instapte. Na een periode in Afrika werkte hij elf jaar in Nicaragua, waar hij een van de drijvende krachten was achter de ontwikkeling en verspreiding van de touwpomp, die inmiddels 60.000 gezinnen in Nicaragua van schoon water voorziet, en nu in meer dan dertig landen in gebruik is.

Inmiddels heeft hij 25 jaar ervaring in 16 landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Holtslag is internationaal een drijvende kracht achter de ontwikkeling, verspreiding en promotie van zogenaamde Smart Tecs: eenvoudige en betaalbare technieken op het gebied van waterpompen, handmatig putten boren, druppelirrigatie en waterfilters. Holtslag draagt door hands-on trainingen kennis over deze technieken over aan lokale organisaties en kleine bedrijfjes, initieert publicaties op dit gebied, en verspreid de kennis via internationale waterfora.





Connect International