Hollands TIJ eist optreden minister in 'verkiezingssoap'


Staatssecretaris en stembureaus geven niet thuis. Hollands TIJ verzoekt Tweede Kamer om aanvragen spoeddebat

ROTTERDAM, 20081119 -- Bij Hollands TIJ regent het nog altijd klachten over de problemen bij de waterschapsverkiezingen.

Zoals het telefoontje van een ouder echtpaar dat niet meer weet van wie welk stembiljet is en dus maar twee keer hetzelfde geboortejaar invult, zodat in ieder geval één stem geldig is. Ook belde iemand met de vraag of er partijen zijn met minder dan 14 kandidaten. Bij het aankruisen van een kandidaat-nummer had hij zijn dochter gevraagd een getal onder de twintig te noemen, dat werd 14. Veel deelnemende partijen hebben echter maar enkele kandidaten. De Algemene Waterschapspartij doet bijvoorbeeld in Schieland en de Krimpenerwaard maar met twee kandidaten mee. Ook over de kwestie rond het stemgeheim komen veel vragen binnen bij Hollands TIJ. "De waterschappen hebben veel geld uitgegeven aan promotie om de mensen tot stemmen aan te sporen. Vertel ze dan ook hoe je een geldige stem uit moet brengen. Of zet op z'n minst een duidelijke waarschuwing op het stempakket" aldus Ronald Tol, lijsttrekker voor Hollands TIJ in het waterschap Hollandse Delta.

Problemen bij aanvragen vervangend stempakket

Er is een landelijke nummer 0900-0119 (lokaal tarief) voor het aanvragen van een vervangend stembiljet aan te vragen. Nu blijkt zich ook hier weer een veelvoud aan problemen voor te doen....


Geen reactie staatssecretaris en stembureaus.

Hollands TIJ: "Minister moet het heft in handen nemen"
Op 28 oktober 2008 stuurde Hollands TIJ al een aangetekende brief over de problemen bij deze verkiezingen aan staatsecretaris Tineke Huizinga, verantwoordelijk voor de Regeling Waterschapsverkiezingen 2008. Tot nu toe zonder reactie. "Ook op onze telefoontjes wordt niet teruggebeld. Kennelijk niets geleerd van de OV-chipkaart affaire", aldus Matthijs Sandmann, plaatsvervangend voorzitter van Hollands TIJ.
Ook van de stembureaus heeft Hollands TIJ nog geen reactie ontvangen.

Hollands TIJ eist nu van de minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, dat deze de regie in handen neemt. Hollands TIJ verwacht van de minister in ieder geval duidelijkheid over de telling van de stemmen. "Wij willen dat die duidelijkheid vooraf gegeven wordt. Als we eerst de voorlopige uitslagen gaan afwachten hebben we hier straks dezelfde toestanden als in Florida, toen de definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen tussen Al Gore en George Bush wekenlang op zich liet wachten." aldus Matthijs Sandmann.


Spoeddebat

Volgens Hollands TIJ is nu snel optreden om erger te voorkomen van groot belang en is een spoeddebat in de Tweede Kamer op zijn plaats.

"Door nu duidelijkheid te geven voorkomt de minister dat hij achteraf, als de voorlopige uitslag bekent is, met allerlei partijbelangen te maken krijgt. Omdat Hollands TIJ niet in de Tweede Kamer aanwezig is hebben we alvast de PVV en de SP in overweging gegeven een spoeddebat aan te vragen. Mocht dat niet tot resultaat leiden en komen ook de andere Haagse partijen niet in beweging, dan hebben we nog altijd de mogelijkheid een kort geding aan te spannen." aldus Matthijs Sandmann.





Ingezonden persbericht