"Wikipedia voor verzamelaars" Catawiki gelanceerd op Verzamelaarsbeurs


GRONINGEN, 20081119 -- De gratis webcatalogus voor verzamelaars Catawiki (www.catawiki.nl) wordt officieel gelanceerd op de VerzamelaarsJaarbeurs komend weekend in Utrecht. Catawiki werkt net als Wikipedia: iedereen kan de catalogus aanvullen. De digitale encyclopedie Wikipedia heeft de papieren encyclopedie verdrongen. Catawiki wil hetzelfde bereiken voor de papieren catalogi die de meeste verzamelaars periodiek aanschaffen. Catawiki is daarnaast een compleet platform voor de verzamelaar: je kunt er gratis je verzameling in bijhouden, een eigen verzamelshop beginnen en in contact komen met medeverzamelaars. Als pilot is de site de afgelopen twee maanden al open geweest voor stripverzamelaars. De stripcatalogus bestaat nu uit 115.000 titels.

Catawiki is dé online catalogus van alles dat wordt verzameld: van boeken, platen en Dinky Toys tot bijzondere verzamelgebieden als kotszakjes en rekenmachines. Iedereen kan items toevoegen en wijzigen. Door gezamenlijke inspanning wordt de catalogus steeds completer. Anders dan bij Wikipedia zijn er wel beheerders (experts op hun verzamelgebied). Zij beoordelen aangebrachte wijzigingen. Indien veranderingen onjuist zijn, kunnen deze achteraf teruggedraaid worden. Dat gebeurt op een transparante manier zodat discussie mogelijk blijft. Ook bewaken de beheerders dat de ingevoerde catalogusprijzen reëel zijn.

Er zijn twee miljoen serieuze verzamelaars in Nederland. Zij ondervinden problemen met de huidige papieren catalogi. Deze verschijnen niet frequent en bevatten daardoor geen up-to-date marktprijzen. Ze worden door enkele personen samengesteld waardoor ze meestal verre van compleet zijn. En ze zijn duur. Catawiki lost deze problemen op. Dat was ook de doelstelling van de oprichters, zelf verzamelaars, met de website.

Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om op basis van de catalogus je verzameling in te voeren en een eigen webwinkel te openen. Groot voordeel is dat dit simpelweg kan door het aanklikken van de items uit de catalogus. Het is dus niet nodig zelf gegevens in te voeren tenzij het om bijzondere stukken gaat. Die moeten dan eerst in de catalogus worden ingevoerd waardoor deze weer completer wordt.

De website is als pilot al twee maanden in gebruik door stripverzamelaars en is meteen een succes. Dagelijks bezoeken meer dan 1.000 verzamelaars de site. Er worden veel strips aan de catalogus toegevoegd. Die bestaat al uit 115.000 titels. Ook zijn er 100 actieve strip shops. De site heeft in de pilot-fase al 1 miljoen pageviews per maand. De komende tijd wordt er ook een Engelstalige site ontwikkeld alsmede PDA- en iPhone-versies.

De naam Catawiki is een samentrekking van catalogus en wiki. Een wiki is een website waarop bezoekers zelf eenvoudig informatie kunnen toevoegen of aanpassen. De term wiki is bekend van Wikipedia, de online encyclopedie. Het komt uit het Hawaïaans en betekent 'snel, vlug'.

Ter gelegenheid van de lancering kan er op de Catawiki-stand een vlucht in 3D door de Nederlandse en Belgische stripgeschiedenis worden gemaakt. De basis hiervoor wordt gevormd door de 115.000 strips in de Catawiki-catalogus, die ook op de site in 3D te bekijken zijn.


Over de oprichters

Catawiki is opgericht door René Schoenmakers (38) en Marco Jansen (38).
René is oprichter en mede-eigenaar geweest van The Missing Link Company en Wisdom. Beide bedrijven realiseerden innovatieve ICT-toepassingen voor bedrijven en overheden. Wisdom kreeg landelijke bekendheid door de door René bedachte guerrilla marketingcampagne "Betaald Solliciteren" gericht op het werven van programmeurs (er werd tijdens het sollicitatiegesprek 5 euro per minuut betaald). Dit was een groot succes - het heeft o.a. het NOS Journaal gehaald - met meer dan 20 nieuwe werknemers als resultaat.
René verzamelt strips, vandaar ook de pilot voor stripverzamelaars.

Marco is werkzaam geweest als software architect / development manager bij KPN en Contrado Technologies. Marco heeft de afgelopen 4 jaar voor de Amerikaanse IT- dienstverlener ThoughtWorks gewerkt in Londen en India. Vanuit India heeft Marco een internationaal projectteam van ruim 50 software engineers in Bangalore en Londen aangestuurd.
Marco verzamelt Apple gadgets.