Trots op Nederland


Rita Verdonk wil waterschapsverkiezingen afschaffen

Rita Verdonk vindt dat de geldverspillende en achterhaalde waterschapsverkiezingen per direct moeten worden afgeschaft en dat de waterschapstaken moeten worden ondergebracht bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het merendeel van de wettelijke taken die vroeger bij de waterschapen lagen zijn allang overgenomen door Den Haag, en in sommige gevallen zelfs door Brussel. De overgebleven taken zijn hoofdzakelijk van uitvoerende aard, en kunnen daarom net zo goed door het ministerie van Verkeer en Waterstaat geregeld worden. Waterschappen zijn tenslotte geen politieke organisaties, maar gewoon overheidsdiensten.

"We hebben ook geen verkiezingen voor wegenbeheer of natuurbeheer," aldus Rita Verdonk. "Waarom dan wel voor waterbeheer?" Als de waterschapstaken gewoon bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat worden ondergebracht, zoals Verdonk voorstelt, dan zullen de onverklaarbaar grote verschillen in de belastingaanslagen tussen de waterschappen ook spoedig tot het verleden behoren.

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) bleek dat het goedkoopste waterschap EUR30 per jaar oplegt, en het duurste waterschap EUR325 per jaar. De VEH vond de verschillen onverklaarbaar. Bovendien heeft de Nederlandse burger geen enkele interesse in deze verkiezingen, die dit jaar bijna EUR17 miljoen zullen kosten. "Zonde van het geld," aldus Rita Verdonk.