Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: GVB mag blijven rijden

GVB mag blijven rijden

19-11-2008 * Tot tevredenheid van de SP heeft de stadsregio Amsterdam een voorkeur uitgesproken voor onderhandse aanbesteding van het openbaar vervoer. Dat betekent dat het GVB ook in de toekomst het openbaar vervoer kan verzorgen in Amsterdam, mits het GVB goede voorstellen voor beter openbaar vervoer indient. SP-regioraadslid Laurens Ivens: "Op deze manier kunnen we zorgen dat het openbaar vervoer van de Amsterdammers blijft. Door deze link tussen de reiziger en de vervoerder wordt de kwaliteit beter geborgd." Laurens Ivens
De SP is een verklaard tegenstander van het openbaar Europees aanbesteden van openbaar vervoer, omdat hier veel nadelen aan vastzitten. Zo heb je nauwelijks invloed op een verre buitenlandse vervoerder. De SP denkt dat het openbaar vervoer in Amsterdam nu de kans krijgt om een stap vooruit te zetten. Welke voorwaarden de Stadsregio precies gaat verbinden aan de onderhandse aanbesteding aan het GVB is nog onbekend.

Ivens wil meer duidelijkheid over de toekomstige positie van het GVB in de gemeentelijke structuur. "Het GVB staat nu op veel te grote afstand van de gemeente. Dit dient te verbeteren. De verzelfstandiging van het GVB zou dan ook het beste teruggedraaid kunnen worden."