Extra impuls woningmarkt door verhoging grens Koopsubsidie


"Verhoging grens Koopsubsidie met ¤ 50.000 leidt tot betere doorstroom binnen de woningmarkt"

CAPELLE AAN DEN IJSSEL, 20081119 -- De grens voor Koopsubsidie moet met ¤50.000 verhoogd worden om de doorstroom binnen de woningmarkt weer op gang te brengen, aldus erkend hypotheekadviseur en starterssubsidiespecialist Dick van Galen (58) uit Rotterdam. Wanneer de grens voor Koopsubsidie verhoogd wordt, komen meer starters op de woningmarkt in aanmerking om een eigen woning te kopen en zal de vraag op de woningmarkt weer toenemen. Dat de Koopsubsidie regeling werkt blijkt uit de explosieve toename van het aantal toegekende aanvragen in 2007-2008. Door de grens te verhogen, maar niet het bedrag aan subsidie per aanvraag, neemt de vraag voor de duurdere woningen ook toe.

Zal de nieuwe minister van Wonen, Wijken en Integratie, Eberhard van der Laan, het juiste medicijn vinden om de stagnerende woningmarkt weer op gang te krijgen? In de huidige kredietcrisis blijkt duidelijk dat de banken bij voorkeur alleen nog gegarandeerde leningen accepteren. Vereniging Eigen Huis (VEH) opperde vorige maand zelfs om grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te doen verhogen van ¤ 265.000 naar ¤ 350.000. De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) is echter tegen dit voorstel, omdat gemeenten aansprakelijk zijn als de koper de verplichtingen niet nakomt. Maar wanneer het financiële stelsel opnieuw gebouwd moet worden, begin dan met eerst een stevig fundament.

Zo dient de grens voor Koopsubsidie zeker met zo'n ¤ 50.000 te worden verhoogd. Het is daarbij niet nodig om de maandelijkse bijdrage per aanvraag te verhogen. Hiermee wordt de subsidieregeling voor meer starters toegankelijk, waardoor de doorstroming ook voor de duurdere woningen op gang komt. Het is dan ook mogelijk om weer nieuwbouwprojecten voor starters in gang te zetten, waardoor de projectontwikkeling ook een extra impuls krijgt in de kredietcrisis. Omdat op deze manier de NHG grens niet aangepast hoeft te worden, blijft het risico voor de gemeenten onveranderd.

Dat de Koopsubsidie werkt mogen wij afleiden uit de hoopgevende cijfers van 2007 en 2008. Waren er in 2007 nog ongeveer 3250 toezeggingen voor Koopsubsidie, voor 2008 zien wij een verwachte stijging naar 7500 gepasseerde subsidieaanvragen, derhalve een explosieve stijging van ruim 230%. Deze groeicijfers staan haaks op de overige ontwikkelingen binnen de woningmarkt. Door onze voorgestelde oplossing van het simpelweg verhogen van de grens voor Koopsubsidie met ¤ 50.000 uit te voeren, komt er ook weer een extra stimulans op de nieuwbouwmarkt.

Wat betreft de Startersleningen loopt deze bij veel gemeenten lang niet optimaal. Dit komt omdat deze subsidieregeling niet afgestemd is op de landelijke situatie. Wil de gemeente de jongeren binnen de gemeentegrenzen een reëel perspectief bieden, dan moet niet alleen de regeling voor Starterslening opnieuw bekeken worden, maar moet men ook de jongeren een alternatief bieden op een betaalbare woning. Op basis van de vele reacties van starters op de woningmarkt via www.starterslening.nl hebben wij gefundeerd onderzoek gedaan naar een praktische oplossing en wij staan open voor overleg.

"Het verhogen van de grenzen voor Koopsubsidie gevolgd door een bijstelling van het beleid rond de Starterslening, zal het juiste medicijn blijken te zijn om de woningmarkt weer draaiende te krijgen," aldus de heer van Galen van de toonaangevende startersportalen www.koopsubsidietabel.nl en www.starterslening.nl